Grecia este prinsă la mijloc în criza refugiaţilor, după ce mai multe ţări de pe rutele de migraţie din Balcani au impus restricţii. Autorităţile de la Atena spun că cel puţin 22 de mii au ajuns pe teritoriul elen în ultima săptămână şi că numărul acestora poate ajunge şi la 70 de mii în următoarele zile, dacă nu se vor lua măsuri.
În schimb, Turcia a anunţat că va menţine o politică a porţilor deschise, chiar dacă pe teritoriul său sunt 2,7 milioane de refugiaţi sirieni, a anunţat chiar premierul de la Ankara.
Parcurile din capitala Atenei au devenit adăpost pentru refugiaţi. Pentru a face față valului de migranţi, guvernul a început să construiască noi tabere, cinci lângă frontiera cu Macedonia şi alte două lângă Atena, pe terenul de baseball folosit la olimpiadă, dar care acum este abandonat.
Mulţi nu pot să plece mai departe, deoarece ţările balcanice de pe rutele de migraţie au impus restricţii severe. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, insistă că Europa trebuie să-şi ţină graniţele deschise pentru cei care au nevoie de protecţie.
„Vă spun că un continent mare precum Europa, cu 500 de milioane de locuitori, poate găzdui temporar un milion de sirieni. Nu cred că cerem prea mult, în calitate de regiune învecinată Siriei,” a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
Pe de altă parte, premierul turc a spus că ţara sa a făcut tot ce se poate pentru refugiaţii sirieni şi că acum celelalte ţări, în frunte cu Rusia şi Statele Unite, trebuie să se implice ca să rezolve războiul din Siria.
„Din prima zi suntem alături de fraţii noştri sirieni, care au fost victime al cruzimii şi vom fi alături de ei în continuare. Turcia ţine porţile deschise pentru toţi sirienii maltrataţi încă din martie 2011 fără să facem distincţie între religie, limbă sau etnie,” a spus Ahmet Davutoglu, premierul Turciei.
Organizaţia Mondială a Migraţiei estimează că de la începutul anului, peste 110.000 de oameni au intrat în Grecia.