- Vlad Drăghicescu
(corespondență specială)
Într-un interviu acordat postului public de televiziune ARD, cancelarul german avertizează landurile federale că nu va tolera ignorarea de către acestea a așa-numitei ”frâne de urgență”, măsură care ar trebui activată la o incidență de peste 100 de infecții la o sută de mii de locuitori.
Însă vor ceda influenții lideri regionali? Și poate cineva garanta că limitarea tot mai drastică a libertății cetățenilor – culminând cu ideea interzicerii călătoriilor în străinătate – va avea de astădată mai mult succes în combaterea virusului decât în ultimele șase luni de lockdown? – se întreabă comentatorii.
Or, mai degrabă, nerăbdarea și nemulțumirile în creștere ale populației față de politica de criză a guvernului – evoluții pe care le atestă subsemnatul însuși – vor spori protestele de stradă și vor accelera prăbușirea în sondaje a Uniunii Creștin-Democrate (partidul doamnei Merkel), determinând astfel ”schimbarea de paradigmă”?
Avertismentele cancelarului
”Trebuie să facem mai mult în lupta cu pandemia. În opinia mea, restricționarea mai severă a contactelor între oameni și interdicțiile de ieșire din casă sunt instrumente foarte importante de oprire a creșterii exponențiale a infecțiilor”, a spus Merkel, duminică, la ARD.
La câteva zile după ce a cerut iertare populației pentru controversata propunere de închidere a tuturor magazinelor, inclusiv a celor alimentare, în perioada Paștelui catolic, măsură pe care a anunțat-o luni, la 3.00 dimineața și la care avea să renunțe ulerior pe fondul protestelor mediului economic și ale propriului partid, Angela Merkel avertizează landurile federale că nu va tolera abateri de la regulile de combatere a virusului.
Landurile federale, amintește cancelarul, au la îndemână un set întreg de măsuri pentru combaterea pandemiei. ”Trebuie doar s-o aleagă pe cea potrivită”, a mai spus Merkel, arătând că nu este interesată de o nouă rundă de negocieri între guvern și landuri pe tema coronavirusului.
Intervenția Angelei Merkel la ARD surprinde nu doar prin dârzenia menținerii incidenței drept criteriu unic de măsurare a riscului pandemic – opțiune contestată de unii specialiști și ignorată mai mult sau mai puțin în diverse zone din țară -, ci și prin tonul aspru folosit la adresa liderilor regionali, care au blocat nu o dată, în actuala criză, propuneri venind din partea cancelariei de la Berlin.
”Nu așa mi-am imaginat frâna de urgență”
Amintind că demersurile vizând reluarea graduală a activității socio-economice la începutul lunii martie au fost rezultatul unui compromis născut din promisiunea activării ”frânei de urgență” și că ignorarea acesteia reprezintă o încălcare a înțelegerilor dintre guvern și landuri, Angela Merkel a precizat că nu va aștepta neputincioasă ”să ajungem la 100.000 de infecții pe zi”.
La nevoie, a sugerat aceasta, legea de protecție împotriva infecțiilor ar putea fi ajustată, determinând astfel landurile să se conformeze.
Printre cei acuzați că nu respectă ”frâna de urgență” se află și Armin Laschet, liderul Renaniei de Nord-Westfalia și președinte al Uniunii Creștin-Democrate. În NRW, cel mai populat land german, deși incidența a depășit valoarea de 100, magazinele, muzeele și grădinile zoologice rămân deschise, concomitent cu intensificarea testării (rapide) populației.
În replică, Armin Laschet, care nutrește speranța de a ocupa fotoliul de cancelar federal în toamnă, a declarat luni, în urma unei ședințe de partid, că regulamentul de urgență se aplică fără excepții în Renania de Nord-Westfalia.
Surse din partid afirmă însă că domnul Laschet susține ideea sporirii testărilor rapide, ca parte a strategiei de evitare a lockdown-ului, opțiune respinsă categoric de Merkel.
Laschet nu este singurul greu din CDU criticat de cancelar. În vizor se află și un alt coleg de partid, Tobias Hans, șeful guvernului din landul Saarland, adept al instituirii unui ”model de deschidere”, bazat pe teste rapide și monitorizarea digitală a contactelor cu ajutorul aplicațiilor mobile.
Pare, deci, că doamna Merkel nu este nicidecum dispusă să țină prea mult cont de nemulțumirile din propriul partid. Și nici de campania electorală federală din următoarele săptămâni, care se anunță deosebit de grea pentru blocul conservator CDU/CSU, aflat în cădere liberă în sondaje. ”Nu este lege de la Dumnezeu că următorul cancelar va fi creștin-democrat”, spunea, recent, Laschet însuși.