4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:54
No menu items!

Angajaţii MAI şi MApN, avocaţi și medici, printre principalele victime ale hoţilor din buzunare

spot_img

portofel-cu-bani

Angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi ai Ministerului Apărării Naţionale (MApN) se numără printre principalele victime ale hoţilor din buzunare, alături de avocaţi, jurişti, medici şi economişti. Aceasta este concluzia unei analize statistice privind victimele infracţiunii de furt, realizată de Poliția Capitalei.

Din punct de vedere statistic, anul trecut, în Capitală, 44,7 la sută din furturile din buzunare s-au produs în tramvaie, autobuze şi troleibuze, în timp ce restul furturilor de acest gen au fost comise în cluburile din Centrul Vechi, magazine şi pieţe, dar şi în oficii poştale, farmacii sau biserici.

Analiza realizată de poliţişti arată că 75 la sută din hoţi sunt bărbaţi tineri, care nu au absolvit mai mult de opt clase şi care nu au serviciu. În acelaşi timp, 51,4 la sută din victime au studii liceale sau superioare şi vârste cuprinse între 19 şi 29 de ani.

În ce priveşte profesiile victimelor, cele mai multe cazuri sunt din rândul avocaţilor, juriştilor, medicilor, economiştilor şi angajaţilor MAI şi MApN.

Poliţiştii au mai constatat că cele mai multe furturi din buzunare se produc între orele 12.00 şi 14.00, cu un moment de vârf în jurul orei 13.00, iar hoţii sunt împărţiţi în trei mari categorii.

Astfel, prima categorie este reprezentată de aşa numiţii „hoţi de meserie”, care nu ştiu să facă altceva în afara furturilor din buzunare. Mai mult, spun anchetatorii, aceştia îşi învaţă şi copiii să fure.

A doua categorie este reprezentată de hoţii de circumstanţă, care nu se află neapărat la furat, dar care nu ezită să fure atunci când observă un bun de valoare purtat neglijent de către proprietar.

A treia şi cea mai periculoasă categorie o reprezintă dependenţii de droguri. Aceştia, spun poliţiştii, „nu ştiu să fure” şi trec foarte uşor graniţa dintre furt şi tâlhărie. „Această categorie de hoţi încearcă, iniţial, să ia telefoanele sau portofelele victimelor în aşa fel încât acestea să nu-şi dea seama. Pentru că nu ştiu să fure cu abilitatea unui hoţ specializat în comiterea unor infracţiuni de acest gen, de multe ori aceştia sunt surprinşi de victime. Atunci, în loc să înapoieze bunul furat, narcomanii trec la ameninţări şi chiar la acte de violenţă”, susțin polițiștii.

În primele nouă luni ale anului, Brigada de Poliţie pentru Transport Urban, specializată în prinderea în flagrant a hoţilor şi tâlharilor din mijloacele de transport în comun, a avut 39 de persoane reţinute, dintre care 27 au primit mandate de arestare preventivă.

Poliţiştii au stabilit că liniile frecventate de hoţi sunt, în special, cele ale autobuzelor 101 şi 104, troleibuzului 66 şi tramvaiului 41.

Andrei Tudor