4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:10
No menu items!

ANCOM: Roaming-ul în țările non-UE poate costa de peste 50 de ori mai mult decât în spațiul comunitar

spot_img

 Pentru companiile de telecomunicații, roaming-ul este o sursă majoră de profit

text-telefon-mobil

Tarifele pentru serviciile de voce și date în afara zonei Uniunii Europene pot ajunge la niveluri de peste 50 de ori mai mari decât tarifele plătite de utilizatori pentru aceleași servicii în statele comunitare, potrivit Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Un utilizator român aflat în Serbia, Muntenegru, Egipt, Maroc, Canada sau SUA poate plăti peste 2 euro/minut în cazul unui apel efectuat către România sau peste 1 euro/minut pentru un apel primit în roaming. Comparativ, un utilizator care călătorește în spațiul UE plătește maxim 0,19 euro/ minut (fără TVA) pentru un apel efectuat către orice destinație din UE și cel mult 0,05 euro/ minut (fără TVA) pentru primirea unui apel, prin utilizarea planului tarifar standard.

Un utilizator român poate plăti la transferul de date peste 5 euro/MB în Turcia, Moldova, Muntenegru, Serbia sau SUA sau peste 13 euro/MB în Australia, Brazilia sau Japonia. În țările UE, tariful maxim este de 0,20 euro/MB (fără TVA). Astfel, raportul maxim de preț poate ajunge la 1: 65.

ANCOM precizează că, pentru a evita șocul facturilor mari care pot rezulta din utilizarea serviciilor de date, utilizatorii din România care călătoresc în afara țării primesc avertizări prin intermediul unor mesaje-text, email-uri sau ferestre pop-up, în cazul în care costul datelor descărcate se apropie său depășește pragul de 50 euro.

Utilizatorii pot solicita operatorului stabilirea unui alt prag-limită, mai mic sau mai mare față de această valoare.

La nivelul Uniunii Europene există reglementări referitoare la tariful maxim pe care îl pot percepe operatorii, în timp ce pentru țările non-UE, fiecare operator are libertatea de a-și stabili tarifele aplicabile.

Pentru cei care călătoresc și sunt interesați de tarife, ANCOM a pus la dispoziție un comparator de oferte – veritel.ro.

Comisia Europeană și Parlamentul European fac presiuni pentru eliminarea tarifelor de roaming în interiorul UE până în 2015 și formarea unei piețe unice reale.

Comisia a arătat că firmele care oferă servicii de telecomunicații nu beneficiază de o piață de aproximativ 300 de milioane de utilizatori de servicii de telefonie din cauza strategiilor actuale de stabilire a prețurilor, fapt care afectează grav și alte întreprinderi, cum ar fi dezvoltatorii de aplicații mobile.

Veniturile din tarifele de roaming înseamnă aproximativ 10% din veniturile marilor operatori telecom, iar acești operatori obțin profituri de 100% din acest tip de servicii.

S.Z.