-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:58
No menu items!

Anchete pe bandă rulantă după explozia din Călăraşi. Autorităţile locale susţin că blocul afectat nu se va prăbuşi UPDATE

spot_img

explozie_bloc_calarasi

  • UPDATE

Premierul Victor Ponta a venit vineri la Palatul Victoria pentru a discuta cu vicepremierul Gabriel Oprea despre concluziile anchetei privind explozia produsă, miercuri, într-un bloc din Călăraşi.

Ponta a anunțat că alimentarea cu gaz a celorlalte scări din blocul din Călăraşi afectat de explozie va fi reluată în cursul zilei de vineri, iar locatarii vor putea reveni în locuinţe.

Premierul a precizat că decizia de reluare a furnizării cu gaz aparţine Distrigaz, dar că a discutat cu reprezentanţii companiei, iar aceştia i-au transmis că furnizarea gazului va fi reluată de vineri pe celelalte scări, nu pe cea afectată, unde locatarii vor şi putea reveni în case, în siguranţă.

Când este o anchetă penală, toată coordonarea aparţine procurorului, iar toate instituţiile guvernamentale vor pune la dispoziţie date tehnice, însă decizia aparţine magistratului, la momentul finalizării anchetei.

Victor Ponta

premier

Victor Ponta a mai arătat că persoanele rănite se află sub îngrijire, iar pe plan local vor fi luate măsuri pentru sprijinirea familiilor afectate.

  • UPDATE

Procurorul care anchetează explozia de la Călăraşi a declarat vineri că reprezentanţii Distrigaz se încurcă în declaraţii. Asta, după ce anchetatorii au fost la sediul Distrigaz de unde au cerut mai multe acte.

Procurorul a confirmat că au fost două sesizări făcute la Distrigaz de locatarii blocului care a sărit în aer şi că în apartamentul în care s-a produs explozia s-a găsit un furtun retezat.

Din ce am discutat cu specialiştii, nu este afectată structura de rezistenţă a blocului. Punctul deflagraţiei nu a fost stabilit, dar cel mai probabil a fost în acel apartament unde s-a produs explozia. Din ce am înţeles de la cei de la Distrigaz, ar fi fost detectate scurgeri de gaz şi la sistemul de ventilaţie al localului de la parterul blocului. Ne apropiem de finalizarea cercetărilor.

Purcărea Xenofonte

procuror, Parchetul Tribunalului Călărași

Anchetatorul a precizat că în acest dosar se fac cercetări pentru ucidere din culpă, distrugere din culpă, vătămare corporală din culpă şi este posibilă şi extinderea cercetărilor pentru infracţiuni legate de serviciu, fiind vizaţi angajaţi ai Distrigaz.

Potrivit procurorului, varianta că proprietarul apartamentului ar fi încercat să se sinucidă, dând drumul la gaz, este „la fel de probabilă sau improbabilă ca toate celelalte variante analizate”. În plus, anchetatorii vor cere Distrigaz şi aparatul de măsurare a gazelor folosit în ziua exploziei pentru a detecta scurgerile de gaze. „Vrem să vedem ce s-a întamplat la el (la aparat – n.r.)”, a precizat procurorul.

O echipă de la Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani face verificări în blocul afectat, astfel încât să se stabilească „punctul deflagraţiei”, iar datele furnizate de aceştia vor fi folosite în ancheta penală.

Vineri, vicepremierul Gabriel Oprea este aşteptat la Guvern pentru a-i prezenta premierului Victor Ponta concluziile legate de explozie, Guvernul urmând să stabilească ce măsuri vor fi luate pentru a-i ajuta pe oamenii care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele.

Anchetă după anchetă în urma exploziei produse de Crăciun, la Călăraşi, în urma căreia o persoană a murit, iar șase au fost rănite. Autoritățile dau asigurări că blocul afectat de deflagrație nu se va prăbuși, dar încearcă să afle cum a fost posibil ca imobilul să sară în aer şi de unde provenea acumularea de gaze. Există mai multe semne de întrebare, după ce unii martori au declarat că angajaţi ai Distrigaz, chemaţi de două ori să verifice scurgerile de gaze, nu au intrat şi în apartamente, ci doar în scara blocului.

Și vicepremierul Gabriel Oprea, trimis de premierul Victor Ponta să evalueze situația, a declarat că locatarii din apartamentele mai puţin afectate s-ar putea muta înapoi în case şi că blocul nu prezintă pericol să cadă.

Parchetul a deschis un dosar penal în acest caz pentru ucidere din culpă şi distrugere.

Reprezentanţii Distrigaz evită însă să dea răspunsuri complete şi clare cu privire la verificările care s-au făcut în imobil înainte de explozie. Oficialii companiei confirmă doar faptul că o echipă de intervenţie a verificat blocul şi că nu au fost depistate scurgeri de gaze.

„Echipele Distrigaz Sud Reţele au fost sesizate cu privire la existenţa de miros de gaze pe casa scării din imobilul în care s-a produs explozia, fapt pentru care s-au deplasat imediat la faţa locului pentru a efectua măsurători. În urma investigaţiilor tehnice nu au fost depistate scurgeri de gaze pe casa scării şi nici pe branşamentul blocului sau pe reţeaua de distribuţie din zona înainte de producerea exploziei. În urma primelor cercetări s-a constatat că expozia s-a produs ca urmare a acumulării de gaze pe instalaţia de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului nr.2. Reamintim că exploatarea şi întreţinerea instalaţiei de utilizare de gaze naturale revine clienţilor. Ne exprimăm compasiunea faţă de victimele exploziei şi familiile acestora”, precizează oficialii Distrigaz într-un comunicat de presă.

Andrei Tudor