Ancheta care a dus la urmărirea penală a lui Valentin Preda a început în luna noiembrie 2012, când Direcția Națională Anticorupție (DNA) a ratat realizarea unui flagrant.
Surse judiciare au precizat pentru Sursa Zilei că, la acea dată, procurorii DNA au sesizat că persoana urmărită a evitat plasa flagrantului, după ce ofițerii judiciariști din subordinea lor au fost informați de identitatea acesteia. A urmat o anchetă bazată în principal pe urmărirea convorbirilor telefonice, care a devoalat traseul informației din interiorul DNA către persoana urmărită, au afirmat sursele citate.
DNA a transmis marți seară că a început urmărirea penală împotriva lui Valentin Preda, deja demis din funcția de secretar de stat în Ministerul Transporturilor, și a lui Dan Manolachi, ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA. Manolachi este învinuit de folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informații, divulgarea secretului care periclitează siguranța statului și favorizarea infractorului în legătură cu fapte de corupție.
Valentin Preda este acuzat de complicitate la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informații în legătură cu fapte de corupție și infracțiunea de deținere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat.
DNA afirmă că, în perioada noiembrie 2012 – 18 februarie 2013, Manolachi le-a transmis unor persoane neautorizate informații confidențiale și secrete de stat din dosare penale la care avea acces în virtutea atribuțiilor de serviciu, zădărnicind cursul unor anchete penale. În același interval de timp, Preda a beneficiat de informațiile confidențiale și secrete de stat conținute în dosare penale aflate în instrumentare la DNA, pe care ”le-a valorificat în scop personal sau în folosul unor alte persoane din anturajul său”.
Dan Manolachi, fost judiciarist la IPJ Constanța
Valentin Preda este membru al PSD Constanța și fost consilier al primarului Radu Mazăre, care, de altfel, l-a și susținut pentru funcția ministerială. Apropierea lui Manolachi de acest cerc de interese poate fi dedus din CV-ul său, care arată că și-a început cariera ca judiciarist la Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța.
De altfel, potrivit ultimei declarații de avere, Dan Manolachi deține, împreună cu soția, un apartament de 45 de metri pătrați și un garaj în Medgidia, achiziționate în 1991. Nu are terenuri sau depozite bancare, dar este posesorul unui Audi A4, cumpărat în 2006. A contractat două credite, în sumă totală de 106.000 de lei, și încasa de la DNA un salariu de 71.340 de lei pe an (5.945 de lei pe lună).
S.Z.