2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:26
No menu items!

Anchetă împotriva Facebook și Instagram. Anunțul Comisiei Europene

spot_img

Comisia Europeană a deschis o anchetă împotriva Facebook şi Instagram, rețelele de socializare ale Meta, suspectate că nu ar fi respectat obligaţiile în materie de combatere a dezinformării înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.„Această Comisie a creat instrumente pentru a proteja cetăţenii europeni de dezinformare şi de manipulare de către state terţe”, a afirmat președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

„Dacă suspectăm o încălcare a regulilor, acţionăm. Este valabil întotdeauna, dar mai ales în perioadă de alegeri”, a adăugat ea.

Oficialii UE susțin că sunt preocupaţi că modul în care Meta gestionează conţinuturile politice riscă să submineze procesul democratic al alegerilor pentru Parlamentul European, transmit AFP şi dpa. 

Bruxelles-ul a enumerat patru nemulţumiri principale faţă de Meta. Prima se referă la moderarea insuficientă a publicităţii electorale. Executivul de la Bruxelles critică şi faptul că Meta reduce vizibilitatea conţinutului politic în sistemele de recomandare Instagram şi Facebook, practică ce contravine obligaţiilor de transparenţă ale Digital Services Act (Legea UE privind serviciile digitale, DSA).

Apoi, Comisia suspectează că mecanismul instituit de Meta pentru a le permite utilizatorilor să raporteze conţinut ilegal nu respectă reglementările. 

În plus, Bruxelles-ul critică Meta pentru planul său de a elimina un instrument considerat esenţial pentru identificarea şi analiza dezinformării pe Facebook şi Instagram, fără o soluţie adecvată de înlocuire.

Aceasta este cea de-a cincea anchetă lansată de Comisia Europeană în cadrul DSA, intrat în aplicare anul trecut.

Bruxelles-ul a deschis deja două anchete care vizează TikTok, dintre care una a împins săptămâna trecută această subsidiară a companiei chineze ByteDance să suspende o funcţie controversată a noii aplicaţii TikTok Lite, care recompensează utilizatorii pentru timpul petrecut în faţa ecranelor.

La începutul lunii martie a fost lansată o procedură împotriva gigantului chinez al comerţului online AliExpress, o subsidiară a Alibaba, suspectat că nu a combătut suficient vânzarea de produse periculoase precum medicamente contrafăcute.

Prima anchetă oficială a Comisiei a vizat riscuri legate de dezinformare şi a fost deschisă pe 18 decembrie împotriva reţelei de socializare X (fosta Twitter), pentru presupuse deficienţe în materie de moderare a conţinuturilor şi de transparenţă.

DSA li se aplică de la sfârşitul lui august celor mai puternice platforme online, precum X, TikTok, precum şi principalelor servicii ale Meta (Facebook, Instagram), Apple, Google, Microsoft sau Amazon.

În total, 23 de jucători foarte mari ai Internetului au fost plasaţi sub supravegherea directă a Comisiei Europene, care a recrutat peste o sută de experţi la Bruxelles pentru a-şi asuma noul rol de jandarm al mediului digital.

Cei care încalcă regulile riscă amenzi de până la 6% din cifra lor de afaceri globală sau, în caz de încălcări grave şi repetate, chiar interdicţia de a funcţiona în UE.

Raluca Dan