8.7 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 19:26
No menu items!

Anchetă epidemiologică extinsă în cazul primului pacient român cu coronavirus: A participat la slujba din Sâmbăta Morților și la o petrecere de copii

spot_img

Măsuri extreme de prevenție au fost luate de autorități în localitatea Prigoria, din județul Gorj, acolo unde mai multe zeci de persoane, printre care și mulți copii, ar fi intrat în contact cu tânărul de 25 de ani, angajat la firma prietenului cetățeanului italian infectat cu #covid19.  

Diagnosticul a fost pus pe baza probelor biologice prelevate, marți, de DSP Gorj, în ciuda faptului că tânărul a declarat inițial că nu a intrat în contact direct cu cetățeanul italian care a adus gripa nouă în România.

Autoritățile locale se străduiesc să identifice toate persoanele cu care primul pacient român cu coronavirus a intrat în contact, respectiv cu enoriașii bisericii din sat care au participat la slujba din Sâmbăta Morților, dar și la o petrecere de copii. În urmă cu două săptămâni, tânărul a revenit din Germania. 

Primărița din Prigoria, Iuliana Iliescu, a decis să suspende cursurile școlii din localitatea care numără 3.000 de locuitori. 

„Au fost oameni în contact permanent cu acest copil. A fost o aniversare…Vreau să iau decizia închiderii școlilor.”

Vestea identificării unui prim caz de SARS-Cov2/ Covid 19 permite, în acest moment, autorităților să i-a măsuri suplimentare anunțate pentru limitarea fenomenului.

„Autoritățile centrale, altfel la limita ilegitimității politice și administrative, pot acum activa mecanismele europene atât de protecție civilă cât și de protecție în criză, prin care să ne conectăm la resursa transfrontalieră de comunicare privind Covid-19, dar și bani & tehnologie.”, a scris medicul psihiatru Gabriel Diaconu pe contul său de socializare. 

Tânărul care a contactat virusul a fost transportat la Bucureşti, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase prof. dr. Matei Balş, este în stare bună şi nu prezintă simptome specifice.

”Pacientul este total izolat de restul persoanelor din spital şi se află în monitorizare, clinic şi biologic. De asemenea, a fost extinsă ancheta epidemiologică pentru a identifica şi testa persoanele cu care cetăţeanul român purtător al virusului a intrat în contact”, au precizat autorităţile.

În prezent, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof.Dr. Matei Balş sunt în lucru un număr de 17 probe biologice. În acest moment, un număr de 99 de persoane se află în carantină, iar 5.667 persoane sunt monitorizate la domiciliu.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 163 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 (cele mai multe din Bucureşti – 59) cu privire la Coronavirus.

”La nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătăţii a fost operaţionalizată linia TELVERDE destinată cetăţenilor care doresc informaţii legate de prevenirea infectării cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Cetăţenii care doresc informaţii despre situaţiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358. Rugăm cetăţenii să apeleze numărul unic de urgenţă 112 doar pentru situaţii de urgenţă, iar pentru solicitarea de informaţii să apeleze linia TELVERDE”, a transmis, joi, Minsterul Sănătăţii.

Programul de funcţionare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 şi 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

La această linie telefonică pot fi solicitate informaţii despre modul în care se manifestă virusul, modalităţi de prevenire a îmbolnăvirii şi alte detalii legate de conduita preventivă.

”Reiterăm faptul că linia telefonică TELVERDE este strict pentru informarea cetăţenilor şi nu este un număr de urgenţă! În cazul în care sunt suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contactat virusul, aceste situaţii trebuie anunţate la numărul unic de urgenţă 112.”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.