Colegiul Medicilor din Bucureşti anunţă că a declanşat o cercetare în ceea ce priveşte situaţia de la Spitalul Sfântul Pantelimon, în urma acuzaţiilor conform cărora 20 de pacienţi ar fi murit după administrarea necorespunzătoare a unui medicament.
”În urma informaţiilor din spaţiul public, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) s-a autosesizat şi a demarat cercetarea coordonată de Departamentul de Jurisdicţie Profesională în situaţia semnalată la Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Pantelimon din Bucureşti”, a transmis Colegiul Medicilor Bucureşti.
De asemenea, CMMB va oferi sprijin în demersurile iniţiate de Ministerul Sănătăţii în acest caz.
Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că trimite Corpul de Control la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti, după ce un asistent medical a sesizat că 20 de pacienţi ar fi murit din cauza administrării necorespunzătoare a unui medicament. De asemenea, directorul de îngrijiri a acuzat că este împiedicat să-şi desfăşoare activitatea.
Și conducerea Spitalului ”Sfântul Pantelimon” din Capitală anunţă că a deschis o anchetă internă după ce directoarea de îngrijiri a unităţii sanitare a reclamat că 20 de pacienţi internaţi la Terapie Intensivă au murit, în decurs de patru zile, din cauză că unii dintre medici ar fi dispus scăderea dozei de noradrenalină administrată celor care nevoie de acest medicament.
Asistente, audiate vineri
Mai multe asistente vor fi audiate, vineri dimineața, în dosarul deschis la Spitalul Sfântul Pantelimon.
Audierile vor avea loc începând cu ora 9.00.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au deschis o anchetă penală după o plângere venită pe emailul instituției, în care erau reclamate morțile suspecte.
În reclamație erau informații referitoare la presupusa reducere a dozei de noradrenalină în cazul unor pacienți. Persoana care a formulat denunțul, cadru medical de la Spitalul Pantelimon, a fost audiată deja de procurori.
Care dintre noi ar putea face așa ceva?
„Nu am date concrete despre ce asistente au vorbit, dar nu cred că vreun medic anestezist din echipa mea sau din oricare alt spital ar putea face așa ceva. Să omoare voluntar un pacient.
Avem 25 de paturi în terapie, dar întotdeauna avem un surplus de pacienți care rămân în UPU pentru că nu au locuri.
Sunt 17 persoane care au murit în patru zile. Nu cred sau nu-mi amintesc să mai fi fost perioade cu atâția, dar au fost perioade în care au murit șase într-o zi”, a spus șefa secției ATI de la Spitalul Pantelimon, Florina Pompilian, pentru Antena 3 CNN.
Întrebată ce a făcut în momentul în care a aflat de acest număr mare de decese, doctorul a spus: „Administrarea noradrenalinei este clar controlată. Există documente medicale, fișe înregistrate. Medicul specifică cât trebuie administrat. Cea care manevrează substanțele este asistenta.
Discuția a fost în comun și am spus că nu se poate așa ceva! Care dintre noi ar putea face așa ceva? Toate asistentele sunt stupefiate de o astfel de știre”, a spus medicul Florina Pompilian.
Rudele pacienților morți la ATI cer explicații medicilor
Rudele pacienților morți la Secția de Terapie Intensivă au venit, vineri, la spital pentru a cere socoteală medicilor și conducerii.
Un bărbat al cărui cumnat a murit fulgerător după ce a stat internat două zile la Secția ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București spune că nu a primit nici o explicație despre deces.
„Avea 53 de ani. L-am adus luni și a murit joi. Medicii au spus că este moarte suspectă. A spus că avea probleme cu plămânii, dar nu trebuia să moară așa repede. Am venit să vedem care ar fi soluția cu ei, să vedem ce se rezolvă cu moartea asta. Normal că s-a făcut o greșeală, a murit prea repede. Nu l-a tratat cu trebuia să îl trateze”, a spus bărbatul, potrvit Antena 3 CNN.
Adina Bucur