2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 6:00
No menu items!

Ancheta accidentului aviatic din Apuseni se îndreaptă spre STS! Procurorii vor să decline dosarul la Parchetul Militar

spot_img

STS_sediu

Ancheta privind accidentul aviatic din Apuseni. în care pilotul Adrian Iovan şi medicinista Aura Ion şi-au pierdut viaţa, se îndreaptă către autorităţile care aveau atribuţii în salvarea victimelor, respectiv STS și ISU.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba (PCA Alba) discută declinarea cercetărilor către Secţia Parchetelor Militare care funcţionează în cadrul Parchetului General. Decizia oficială urmează să fie comunicată public mâine. Singurele instituţii implicate în salvarea victimelor prăbuşirii din Apuseni şi care pot atrage competenţa procurorilor militari de la Bucureşti sunt Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Un secretar de stat de la interne nu atrage competenţă specială a vreunei unităţi de parchet.

Noi am terminat tot ce ţine de cercetarea la faţa locului. Din acest punct de vedere suntem clarificaţi. Mai sunt de finalizat rapoartele de specialitate în privinţa cauzelor producerii accidentului. Ancheta continuă. Analizăm atribuţiile celor de la Bucureşti şi vom lua decizii în lumina noilor reglementări

Augustin Lazăr
procuror general al Parchetului Curţii de Apel Alba

Noul Cod de Procedură Penală, intrat în vigoare sâmbătă, prevede că „infracţiunile săvârşite de militari se efectuează, în mod obligatoriu, de procurorul militar”. (art 56 NCPP). Că ancheta procurorilor de la Alba se îndreaptă spre vinovaţi „cu grade” a confirmat, pentru Sursa Zilei, şi purtărtorul de cuvânt al PCA Alba.

Nu pot sa vă confirm că s-a dispus sau nu declinarea. S-a luat în calcul o astfel de posibilitate având în vedere datele din anchetă şi noile reglementări impuse de Codul de Procedură Penală. Mâine dimineaţă se va anunţa o decizie în acest sens

Mihaela Chicea
purtător de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Alba

Guvernul, ROMATSA, Ministerul de Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi chiar preşedintele Traian Băsescu au formulat fiecare câte un raport pe marginea incidentului din Apuseni.

CITEȘTE AICI CE TREBUIA SĂ FACĂ STS ȘI ROMATSA

Şeful ISU Alba, Dorel Sofica, a susţinut, la scurt timp după accident, că pompierii din subordinea lui puteau ajunge în 3-4 ore la răniţi, dacă primeau coordonate exacte, dar şi că intervenţia fost îngreunată de ceaţă, întuneric, dar şi de sistemele de comunicaţii deficitare care i-au pus în situaţia de a folosi curieri pentru transmiterea informaţiilor. „A fost foarte greu şi din prisma sistemelor de comunicaţii. Sunt puţine şi chiar aşa puţine nu ne-au ajutat pentru că şi caracteristicile terenului au făcut ca staţiile noastre asigurate prin releele STS şi telefonia mobilă să nu poată fi folosite”, declara, în 27 ianuarie, Dorel Sofica.
Comandantul ISU Alba a susţinut că la operaţiunea de salvare din Apuseni au participat 584 de persoane, atât angajaţi ai unor instituţii, cât şi localnici.

Mihaela Chiper