35.1 C
București
luni, 8 iulie 2024 - 15:12
No menu items!

Anchetă a Parchetului European la Iaşi. Trei persoane fizice și cinci firme acuzate de o fraudă de 1 milion de euro

spot_img

Parchetul European (EPPO) din Iași (România) a formulat acuzații împotriva a trei persoane fizice și cinci societăți pentru fraudă agravată în domeniul subvențiilor și spălare de bani, în urma unei investigații privind un proiect IT, cu un prejudiciu estimat la 1 milion de euro.

Doi dintre suspecții deferiți instanței din Iași rămân în arest preventiv, se arată într-un comunicat al Parchetului European.

„În cauză este o companie care a solicitat fonduri UE nerambursabile în valoare de până la 2 milioane EUR (10 953 924 RON), pentru un proiect IT de dezvoltare de soluții software inovatoare (Innovative Platform for Rapid and Secure Financial Transactions – PIST)”, arată EPPO.

Potrivit anchetei, în perioada 2020 – 2022, beneficiarul proiectului a depus documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, precum și contracte de muncă pentru persoane care nu erau efectiv angajate – obținând astfel fonduri necuvenite de la Bugetul UE de 1 milion EUR.

Aceste fonduri, plătite de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România, au fost supuse spălării banilor prin circuite financiare interne și internaționale, folosind companii-fantasmă înregistrate în Bulgaria și Spania, și conturi bancare în Belgia și Lituania.

Potrivit probelor, acțiunile firmelor înregistrate în România suspectate de activități infracționale au fost transferate cetățenilor moldoveni și cetățenilor din Italia, pentru a preveni eventualele anchete.

„Conform Codului Penal al României, frauda agravată a subvențiilor se pedepsește cu închisoare de până la zece ani și jumătate și până la zece ani pentru spălare de bani. Cele cinci companii inculpate, în cazul în care vor fi condamnate, ar putea risca amenzi de până la aproximativ 420.000 de euro (2.100.000 de lei), la care se pot adăuga sancțiuni complementare”, se arată în comunicatul EPPO.

Anterior acestei anchete, în mai 2024, alți trei suspecți și-au recunoscut vinovăția și au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției, care au fost depuse la Tribunalul Iași.

Pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE și orice cheltuieli judiciare, EPPO a confiscat trei apartamente și două terenuri cu o valoare totală de aproximativ 500.000 de euro și a înghețat toate conturile bancare deținute de suspecți și de companiile acestora.

                                                                                                                 Adina Bucur