4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:40
No menu items!

Analiști financiar-bancari: BNR ar putea reduce, din nou, dobânda de politică monetară

spot_img

Analiști financiar-bancari: BNR ar putea reduce, din nou, dobânda de politică monetară

Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR), Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 4,25% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară din 30 septembrie 2013.

Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă în continuare până la 4% în luna decembrie 2013. Estimarea celor mai mulţi analişti pentru decembrie 2014 plasează dobânda de politică monetară la nivelul de 4%, dar există participanţi la sondaj care văd posibilă o scădere a dobânzii la 3,75%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi menţinute la nivelul de 15% până la finalul anului 2013. În anul 2014 rezervele minime obligatorii pentru pasivele în lei ar putea fi diminuate până la 12%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute la nivelul de 20% până la finalul anului 2013. La finalul anului 2014, rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută s-ar putea plasa tot la nivelul de 20% conform estimării celor mai mulţi analişti, cu toate că există un număr de participanţi la sondaj care văd posibilă o diminuare la 15%.

Banca Naţională a României ar putea continua ciclul de relaxare a politicii monetare prin reducerea dobânzii cheie la nivelul de 4,25% în cadrul şedinţei de politică monetară din luna septembrie pe fondul scăderii presiunilor inflaţioniste şi al persistenţei unei cereri interne slabe, în timp ce rezervele minime obligatorii pentru lei şi valută ar putea rămâne nemodificate la 15% şi respectiv 20%. Diminuarea dobânzii de politică monetară ar putea duce la scăderea dobânzilor la creditele în lei ceea ce în final va avea un efect favorabil şi asupra consumului privat.

Dorina Cobîscan, Membru AAFBR, Analist BCR

Există premisele unei noi reduceri a dobânzii de politică monetară a BNR, deoarece precedentele modificări în sensul scăderii şi-au dovedit într-o oarecare măsură eficacitatea, concretizîndu-se printr-o firavă creştere a volumului de credite acordate ca urmare a scăderii indicelui ROBOR. Cel puţin în acest moment, o relaxare a creditării nu va crea, în principiu, un pericol inflaţionist, riscul creşterii ratei inflaţiei fiind generat îndeosebi de preţurile reglementate.

Tiberiu Voicu, Membru AAFBR, Analist Financiar

Ne aşteptăm la continuarea ciclului de scădere a ratei politicii monetare cu 0,25 puncte procentuale la şedinţa din septembrie. Inflaţia se va situa anul acesta în targetul stabilit de Banca Naţională, permiţând o relaxare în continuare a politicii monetare. Ca urmare, finanţarea în lei devine mai ieftină, ceea ce este crucial pentru relansarea creditării. În ceea ce priveşte rata rezervelor minime obligatorii, aşteptăm menţinerea nivelelor atât în lei cât şi în valută. Sistemul bancar beneficiază în prezent de o lichiditate bună cu dobânzile interbancare chiar sub dobânda cheie, iar eliberarea de lichidităţi noi din rezerve, prin tăierea ratei, va începe probabil la primele semne de revigorare a creditării.

Rozalia Pal, Vicepreşedinte AAFBR, Economist Sef Garanti Bank

Pentru şedinţa de politică monetară de la sfârşitul lunii septembrie, scenariul nostru de bază ia în considerare o reducere a dobânzii cheie de 25 de puncte de baza la 4,25%. Însă nu excludem o reducere mai accentuată (de 50 de puncte de bază) în contextul în care considerăm că rata anuală a inflaţiei a decelerat puternic în luna septembrie (sub nivelul de 2%) şi anticipăm că se va menţine sub nivelul 2,5% până la jumătatea anului viitor şi ulterior va rămâne în intervalul ţintit de banca centrală, în timp ce deficitul de cerere rămâne semnificativ.

Florentina Cozmanca, Membru AAFBR, Senior Economist RBS Romania

Cosmina Croitoru