Principala cauză a mortalității prin cauze tratabile în România este boala cardiacă ischemică, urmată de pneumonie și accidentul vascular cerebral, arată Profilului de Țară din anul 2023, realizat de OECD.
Potrivit raportului, România a ocupat, în anul 2020, primul loc în Uniunea Europeană la decese prin cauze prevenibille și tratabile. Numărul de decese prin cauze tratabile a fost de 2,5 ori mai mare decât media UE: în Romania 235 la 100 000 de locuitori, media UE fiind de 92 la 100 000 de locuitori. Același raport consideră că mortalitatea prin cauze tratabile reprezintă un indicator al eficacității sistemului de sănătate.
Investigațiile și analizele medicale au o importanță majoră în diagnosticarea ischemiei cardiace, mai ales în formele silențioase ale acestei afecțiuni, în care diagnosticul poate fi pus doar în baza investigațiilor medicale.
”În cardiologie, echipele multidisciplinare reduc erorile de diagnostic cu până la 30%. Să nu uităm , insă, că de acuratețea rezultatelor investigațiilor și analizelor de laborator depinde diagnosticarea corectă și la timp. Vestea bună este că laboratoarele de analize medicale din spitalele publice sunt acreditate RENAR, aceasta fiind una dintre condițiile necesare pentru încheierea contractelor cu casele de asigurări de sănătate”, a declarat Dr. Alice Munteanu, medic primar cardiologie.
Singurul organism de acreditare din România recunoscut la nivel european – RENAR si Alianța Pacienților Cronici din România au semnat un Protocol care vizează colaborarea în vederea creșterii calității actului medical și, implicit, al siguranței și încrederii pacienților în sistemul de Sănătate din România. Concret, RENAR va acționa în continuare pentru remedierea situației în laboratoarele acreditate RENAR în care pacienții semnalează nereguli privind calitatea rezultatelor analizelor medicale.
”Nu trebuie să inventăm noi roata sau alte reglementări, acestea deja au fost stabilite la nivel european. Trebuie doar sa le aplicăm corect, astfel încât pacientul român să aibă siguranța și încrederea că serviciile acordate în sistemul de sănătate îl vor ajuta să obțină o îmbunătățire a stării de sănătate. Dacă analizele de laborator nu sunt corecte și concludente, ori pacientul va fi pus în situația de a le repeta contra cost, ori acesta nu va fi diagnosticat și tratat corect. Din păcate, avem exemple în acest sens, există astfel de situații semnalate de pacienți”, a declarat Rozalina Lăpădatu, vicepreședinte al Asociației Pacienților Conici din România.
Aplicarea reglementărior și standardelor europene de către laboratoarele de analize medicale contribuie semnificativ la siguranța pacienților. În baza unor rezultate corecte ale analizelor de laborator, medicul specialist determină diagnosticul și instituie tratamentul corect pentru îmbunătățirea stării de sănătate și prevenirea complicațiilor bolii.
Organismul de acreditare recunoscut la nivel european – Renar asigură respectarea standardelor europene pe piața de bunuri și servicii din România, inclusiv a analizelor medicale realizate în laboratoare acreditate RENAR.
”Aplicarea standardelor și reglementărilor europene de acreditare nu este o opțiune pentru statele membre, ci o obligație. În domeniul Sănătății, acestea asigură calitatea unitară, încrederea și recunoașterea serviciilor medicale în spațiul european. Pacientul român = pacient european nu trebuie să rămână doar un slogan fără conținut. Am convingerea că prin aplicarea standardelor europene putem ameliora datele privind mortalitatea prin cauze evitabile din România și putem crește gradul de siguranță și încredere al pacienților în sistemul de Sănătate. RENAR si-a declarat permanent disponibilitatea de a sprijini demersurile instituțiilor statului pentru a asigura implementarea tuturor standardelor de calitate stabilite la nivel european”, a declarat Prof.Univ.Dr.Ing.Dr.h.c Fănel Iacobescu, președintele RENAR.
La nivel național, 690 de laboratoare de analize medicale sunt acreditate RENAR.
RENAR, organismul de acreditare din România recunoscut la nivel european, împreună cu Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), au organizat o conferintă de presă, marți 17 septembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Pacienților.
Tema aleasă pentru anul 2024 de Organizația Mondială a Sănătății pentru a marca această zi – ”Îmbunătățirea diagnosticului pentru siguranța pacienților” – demostrează rolul esențial al diagnosticării corecte și la timp pentru siguranța pacienților.
Amalia C.