Ascensiunea lui Dacian Cioloș reflectă opțiunea geostrategică a României de a rămâne alături de aliații occidentali, mai mult decât rezultatul unui haos al scenei politice, potrivit unei analize publicate de agenția americană Stratfor.
Principalele idei ale analizei:
- Dacian Cioloș l-a înlocuit pe Victor Ponta în postul de prim-ministru al României pe 17 noiembrie. Deși ascensiunea sa pare a fi rezultatul unui sistem politic românesc în haos, de fapt este rezultatul obiectivelor politicii externe ale României, al intereselor strategice ale SUA și UE în regiune și al unei exasperări generale în rândul votanților români, sătui de nocivitatea partidelor politice tradiționale. Până la urmă, chiar acești factori îl vor determina pe noul prim-ministru să urmeze aceeași politică externă ca și predecesorul său.
- Lupta împotriva corupției a fost sprijinită din exterior. SUA consideră Bucureștiul un aliat esențial de la periferia spațiului ex-sovietic și crede că România este mai puțin sensibilă la influența Rusiei dacă este stabilă politic, mai transparent și mai atractivă pentru investițiile străine.
- Prin urmare, SUA a lucrat îndeaproape cu România pentru a întări Direcția Națională Anticorupția. În ultimele luni, instituția a înlăturat din funcții câțiva oficiali înalți și a lăsat fără imunitate câțiva politicieni.
- Se pare că Cioloș vrea să răspundă pozitiv dorinței Occidentului de a avea o alianță. Într-adevăr, Cabinetul Cioloș, care este compus în majoritate din tehnocrați și oficiali care sunt prietenoși cu Occidentul, arată că vrea să păstreze relațiile cu Washingtonul, NATO și Uniunea Europeană. Însuși Cioloș este un este un fost comisar al UE și a fost ales de președintele Klaus Iohannis – cunoscut pentru sprijinirea relațiilor SUA-România relations, după ce legislativul nu a fost în stare să facă propuneri. În mod notabil, cabinetul său include foști ambasadori în state occidentale și oameni de afaceri. Lista noilor lideri arată intenția clară a Bucureștiului de a rămâne aliniată cu Occidentul, care, în schimb, va sprijini probabil noul guvern.
- Dar nimic din toate acestea nu face treaba lui Cioloș mai ușoară. Acesta are planuri de a reforma sistemul electoral, de a face administrația publică mai eficientă, de a reforma educația și sistemul de sănătate, de a sprijini planurile de aderare la UE ale Republicii Moldova și de a consolida rolul României în UE. Cum era de așteptat, guvernul a propus și consolidarea alianței cu SUA și NATO.
- Câteva din aceste obiective ar putea fi greu de atins. În pofida demisiei lui Ponta, componența Parlamentului nu s-a schimbat. Guvernul lui Cioloș este sprijinit de o coaliție neobișnuită, cu elemente de centru stânga și cu rivali de la centru-dreapta.
- În mod natural, prioritățile politice ale acestor partide diferă total, iar aceste diferențe vor fi mai pronunțate în pregătirea alegerilor parlamentare din decembrie 2016.
- Numirea lui Cioloș arată cum interacționează interesele României din politica externă cu agenda internă socială și politică. Scena politică din România pare a fi haotică, dar aceste forțe geopolitice impersonale vor continua să influențeze evoluția țării, indiferent de ciclurile electorale și de conflictele politice.