0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 7:58
No menu items!

Analiză EY: Apetitul global pentru fuziuni și achiziții rămâne ridicat, în pofida incertitudinilor geopolitice

spot_img

Apetitul global pentru fuziuni și achiziții (M&A) nu prezintă niciun semn de scădere, în pofida faptului că nivelurile tranzacțiilor sunt peste valorile record din 2007, înainte de criza financiară, conform unui studiu realizat de EY în rândul a 2.500 de executivi din 43 de țări.

Raportul Global Capital Confidence Barometer (CCB) arată că gradul ridicat de încredere în economie și în sectorul corporatist, precum și dorința de a inova și de a crește, predomină în fața preocupărilor geopolitice și a celor legate de reglementări.

Principalele concluzii:

  • Mai mult de jumătate dintre respondenți (52%) indică faptul că intenționează să realizeze achiziții în următoarele 12 luni.
  • Aproape două treimi dintre executivi (61% față de 36% în aprilie 2017) se așteaptă ca fluxul lor de tranzacții să crească în următoarele 12 luni, iar numărul executivilor care intenționează să realizeze mai multe tranzacții în anul următor este de două ori mai mare (67% în aprilie 2018 față de 33% în aprilie 2017).
  • 86%, semnificativ mai mult față de 39% anul trecut, preconizează că piața M&A globală va continua să crească în următoarele 12 luni.
  • 80% estimează o concurență mai mare pentru activele M&A în anul următor
  • 68% menționează fondurile private de capital drept cel mai mare competitor al lor.
  • Intențiile serioase în direcția încheierii de tranzacții sunt justificate de factorii pozitivi atât macroeconomici, cât și ai pieței de capital. Majoritatea executivilor (73%) consideră că, la nivel global, creșterea economică se îmbunătățește.
  • 70% consideră că pregătirea pentru viitor a portofoliului este principala prioritate din agenda de lucru a conducerilor companiilor, pe măsură ce intenționeză să își mențină agilitatea, să fie pregătite pentru noi oportunități și trebuie să reacționeze rapid la o piață în continuă mișcare.
  • Deși identifică protecționismul în creștere și incertitudinea geopolitică drept amenințări, executivii au convingerea că acestea nu vor afecta tranzacțiile internaționale. 81% intenționează să realizeze tranzacții transfrontaliere în următoarele 12 luni, accesarea de noi piețe din diferite zone geografice continuând să reprezinte o prioritate pentru dezvoltare. SUA, Brazilia, Canada, China și Regatul Unit sunt principalele cinci destinații de investiții.
  • În timp ce tranzacțiile transfrontaliere au început să devină o obișnuință, fuziunile și achizițiile intersectoriale sunt și acestea mai des întâlnite. 18% consideră că înmulțirea achizițiilor care transcend granițele sectoarelor de activitate va reprezenta caracteristica principală a pieței M&A în 2018, o tendință alimentată de nevoia de a adopta noi capacități tehnologice și digitale.
  • În ceea ce privește apetitul pentru achiziții al executivilor, principalele cinci sectoare vizate sunt: petrol și gaze, telecomunicații, industria auto și transporturile, produsele de larg consum și retailul, mineritul și prelucrarea metalelor.

T.S.