5.1 C
București
marți, 28 ianuarie 2025 - 4:32
No menu items!

Analiza Erste Bank: PIB-ul României va crește cu 2,8% în 2025. Care este prognoza pentru alte state din regiune

spot_img

Produsul Intern Brut al României va crește cu 0,8% în 2024 și cu 2,8% în 2025, potrivit analizelor publicate de grupul bancar Erste. Prognoza pentru regiunea Europei Centrale și de Est arată toate statele își vor accelera creșterea PIB-ului la peste 2% în 2025. Zona Euro, de care depinde economia României în mare măsură, are o prognoză de creștere de 0,7% în 2024 și de 1% în 2025.

Principalele concluzii ale Grupului Erste:

  • Creșterea PIB-ului în majoritatea țărilor ECE a surprins în sens negativ, ceea ce a impus o revizuire în scădere a previziunilor privind PIB-ul pentru 2024 și 2025.
  • Ungaria și România sunt așteptate să crească sub 1% în 2024. În schimb, Serbia și Croația au înregistrat o dinamică de creștere solidă în trimestrul al treilea și se preconizează că vor înregistra performanțe superioare nu numai în 2024, ci și în 2025.
  • În ciuda unor revizuiri în scădere, se preconizează că toate țările ECE își vor accelera creșterea PIB-ului la peste 2% în 2025.

  • Puterea de cumpărare a gospodăriilor și-a revenit în 2024 și cheltuielile vor continua să crească pe măsură ce inflația continuă să se tempereze. Astfel, consumul privat va contribui pozitiv la creșterea din 2025. Ușoara accelerare a creșterii economice este așteptată să provină din creșterea investițiilor anul viitor, determinată de reluarea proiectelor finanțate din noul pachet bugetar de fonduri europene (CFM 2021-2027).
  • Mediul extern, inclusiv schimbările din peisajul politic american și slăbiciunea economiei germane, prezintă riscuri considerabile de scădere a previziunilor actuale de creștere pentru 2025.
  • Deși impactul negativ al tarifelor comerciale este oarecum anticipat în previziuni, acesta ar trebui să fie limitat în primul an, cu un impact potențial mai semnificativ abia în 2026.
  • Consolidarea fiscală este un alt factor negativ de creștere care afectează perspectivele economice ale regiunii. Cehia, România și Slovacia se pregătesc pentru cele cele mai importante consolidări fiscale.
  • Există puține semne că industria ar putea crește puternic în viitorul apropiat. Așteptările privind volumul producției în următoarele luni sunt destul de reduse, în principal din cauza cererii slabe, care a limitat din ce în ce mai mult producția. În ansamblu, cererea internă va rămâne pilonul principal al creșterii în ECE în anul următor.

T. S.