-2 C
București
luni, 20 ianuarie 2025 - 5:56
No menu items!

Analiză: Economia Ucrainei este mai sănătoasă decât cea a Rusiei în cazul unor indicatori

spot_img

Economia Ucrainei s-a adaptat bine la realitățile războiului, în timp ce economia Rusiei se confruntă cu previziuni tot mai nefavorabile, potrivit unei analize a publicației ”The Economist”. Deși Ucraina pare ”să câștige războiul economic împotriva Rusiei”, analiza sugerează că dezvoltarea ulterioară va depinde de modul în care Kievul va gestiona provocări precum lipsa forței de muncă și a resurselor sau președinția lui Donald Trump.

Invazia Rusiei a cauzat o lovitură majoră economiei Ucrainei, care a suferit o scădere uriașă de 29,1% a PIB-ului în 2022. De atunci, Ucraina a făcut progrese în stabilizarea situației, iar PIB-ul este așteptat să crească cu peste 4 % în 2024 și 2025.
În comparație, Rusia se confruntă cu o inflație crescândă și cu o rublă în scădere care a forțat banca centrală să instituie o rată a dobânzii de 21%, cel mai ridicat nivel de la începutul anilor 2000. De asemenea, banca centrală a Ucrainei a majorat recent rata dobânzii, la 13,5%.
Creșterea economică prognozată a Rusiei încetinește, cu o estimare de 0,5-1,5% anul viitor.

Alte concluzii ale analizei:

  • Creșterea economică a Ucrainei se bazează pe eforturile comune ale întreprinderilor locale, statului și partenerilor internaționali. Întreprinderile ucrainene s-au adaptat cu succes la restricțiile energetice cauzate de loviturile aeriene rusești. Ucraina a reluat transportul maritim în Marea Neagră, în ciuda unei încercări de blocadă rusească, iar sprijinul internațional a ajutat bugetul țării să rămână pe linia de plutire.
  • Pe măsură ce ne apropiem de momentul intrării în al patrulea an de război total, Ucraina se confruntă cu „cele mai mari amenințări de până acum” sub forma penuriei de forță de muncă, a deficitelor energetice și fiscale.
  • Țările din Grupul celor Șapte (G7) au convenit în acest an să acorde Ucrainei un împrumut în valoare de 50 de miliarde de dolari, susținut de dobânzile obținute din activele rusești înghețate, pentru a finanța operațiunile statului și nevoile de apărare.
  • Cu toate acestea, perspectiva unui ajutor suplimentar rămâne din ce în ce mai incertă, pe fondul instabilității politice din principalele țări europene și al viitoarei administrații Trump. Președintele ales al SUA nu este favorabil unui sprijin prelungit pentru Ucraina, promițând să aducă ambele părți la masa negocierilor și să pună capăt rapid războiului.
  • Problemele Kievului sunt multiplicate de evoluțiile nefavorabile de pe front. Rusia deține în prezent supremația pe câmpul de luptă, avansând într-un ritm rapid în regiunea Donețk, în timp ce Ucraina se străduiește să își refacă forța de luptă pentru a face față trupelor rusești mai numeroase.

T. S.