Ratele dobânzilor pentru titlurile de stat pe termen lung sunt în scădere, în contextul evoluțiilor interne și al climatului internațional, potrivit unei analize publicate vineri de Banca Transilvania.
”Curba randamentelor din România a încorporat climatul macro-financiar internațional și știrile interne în a doua săptămână din iulie. Se evidențiază scăderea ratei de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani (barometru pentru costul de finanțare în economie), evoluție în convergență cu cele din SUA și Germania”, se arată în documentul semnat de Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică la BT.
Curba randamentelor din România a reacționat la evoluțiile din piețele financiare internaționale și la factorii interni. Rata de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani s-a diminuat cu o rată săptămânală de 3,0%, la 6,535%. Asta înseamnă un declin cu 20,2% de la începutul anului curent.
Evoluțiile principale din economia României care au avut efect pe costurile de finanțare:
- Comenzile noi în industria prelucrătoare s-au redinamizat la 5,7% an/an în mai și au urcat cu 5,3% an/an la cinci luni din 2023.
- Rata de economisire la nivelul populației a crescut la 14,4% în T1 2023 (veniturile s-au majorat cu 12,1% an/an, iar cheltuielile au urcat cu 12,2% an/an).
- Deficitul balanței comerciale cu bunuri s-a redus cu 13,4% an/an la 11,1 miliarde EUR în perioada ianuarie – mai 2023, pe fondul creșterii exporturilor cu 7,5% an/an (la 39,7 miliarde EUR), ritm superior celui înregistrat de importuri, de 2,1% an/an (la 50,7 miliarde EUR).
- Deficitul de cont curent a scăzut cu 16,7% an/an la 8,3 miliarde EUR în
primele cinci luni din 2023. - Pe de altă parte, producția industrială s-a diminuat cu un ritm lunar de 0,8% și cu 4,8% an/an în mai. La cinci luni, industria a scăzut cu 4,7% an/an, dar majorarea componentei bunuri de capital cu 6,4% an/an exprimă perspective de continuare a ciclului investițional post-pandemie pe termen scurt.
- Prețurile de consum (inflația) au crescut cu un ritm lunar de 0,40% în iunie, rata anuală decelerând la 10,25%, cel mai redus nivel din martie 2022. Pe indicele armonizat UE, inflația s-a situat la 9,3% an/an în iunie, minimul din februarie 2022.
Analiza BT se referă și la comparația între dobânzile la 10 ani din România și cele din SUA și Germania. Un grafic pe ultimii opt ani arată astfel:
În SUA, dobânda la titlurile de stat pe 10 ani a scăzut cu 6,7% între 7 iulie și 14 iulie, la 3,792% (o diminuare cu 2,2% de la începutul anului curent). Explicațiile principale sunt evoluțiile din sfera economiei reale și fluctuația percepției de risc pe piețele de acțiuni. Bondurile cu scadența la 10 ani reprezintă barometrul pentru costul de finanțare în SUA și în economia mondială. SUA este prima economie a lumii, cu o dimensiune nominală de peste 26,5 trilioane USD în T1.
În Germania, evoluțiile macroeconomice regionale și fluctuațiile din piețele financiare internaționale au contribuit la diminuarea ratei de dobândă la obligațiunile suverane pe scadența 10 ani cu o rată săptămânală de 6,8% la 2,457% (ajustare cu 4,1% în 2023), în perioada de referință.
Vlad Bârleanu