Cora DUMITRESCU
Bucureștiul, greu de carantinat! Asta e concluzia autorităților după dezbateri întinse pe mai multe zile, fără niciun rezultat. Poate joi, dacă primesc lumina de la Cotroceni, responsabilii se vor înțelege, în sfârșit, și ne vor anunța „noul program”.
Dacă este să ne luăm după declarațiile publice, fiecare o ține pe-a lui: premierul spune că nu se va institui carantina în Capitală, iar ministrul Sănătății spune că nicio posibilitate nu este exclusă, având în vedere situația gravă din București.
Un lucru este cert: numărul de cazuri noi de COVID-19 confirmate în fiecare zi este unul mare, iar secțiile de terapie intensivă, greu încercate în această perioadă, nu mai au niciun loc disponibil, indiferent de spital.
Să vedem ce face în această situație Ministerul Sănătății. În loc să caute paturi libere, eventual pe cele în care s-au băgat milioane de euro anul trecut și zac nefolosite, a decis, încă o dată, să schimbe regulile jocului în timpul jocului. Concret, vor să schimbe modul în care este calculată carantinarea unei zone sau a unei localități. În acest moment, numărul de paturi de ATI are o pondere mică în acest calcul și, în același timp, numărul de teste efectuate nu este prins în această metodă. Lucruri care sunt, fără îndoială, importante, însă care vor produce un cutremur în sistem, așa cum s-a întâmplat și cu includerea focarelor în calcularea ratei de incidență a cazurilor.
De altfel, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține pe Facebook (n.r. unde în altă parte), că situația pe care a găsit-o la minister era mult mai gravă, pentru că din calculul incidenței erau “uitate” două zile. Deci, în condițiile în care încrederea populației în măsurile restrictive scade pe zi ce trece, or fi ajutat oare aceste acuzații între partenerii de guvernare?
În plus, această neîncredere a dus, până la urmă, și la analizarea posibilității ca măsura carantinei să NU fie instituită pentru București, deși autoritățile centrale se pregătiseră deja pentru asta. Concluzia lor a fost că populația nu ar mai accepta și nici respecta măsuri restrictive de tipul carantinei, așa că au început să caute soluții. Numai că nu au găsit, încă unele comune, pentru că fiecare responsabil ține la prințipii, cum altfel.
Revenind în final la Vlad Voiculescu, în ultima vreme pare că poartă un război pe Facebook cu oricine zice ceva de rău de el, dar nu ne informează și pe noi, populația, despre problemele epidemiologice, sau cele legate de vaccinare, de exemplu. Deși chiar premierul Cîți i-a cerut-o, săptămâna trecută. Sau poate în ciuda șefului său de la Guvern o face, care a avut proasta inspirație să îl compare cu medicul Valeriu Gheorghiță.
Ce știe toată lumea cu siguranță este că, dacă vaccinăm îndeajuns de mult, scăpăm de pandemie, așa cum s-a întâmplat în Israel. Numai că la noi nu sunt doze suficiente de vaccin. Asta deși premierul, șeful campaniei de vaccinare și ministrul Sănătății au anunțat că România va primi 2,7 milioane de doze de vaccin în luna martie, de la toți cei 3 producători care au adus până acum doze în țara noastră. Lucrurile nu stau deloc așa, programările pe platformă se fac deja pentru luna mai, AstraZeneca a anunțat că, în loc de aproximativ 500.000 de doze, va aduce în țara noastră puțin peste 90.000 de vaccinuri, adică nici a cincea parte.
Și ca să încheiem într-o notă mai amuzantă, avem două urări: Una de la ministrul Educației, care nu vrea să închidă școlile (Back to school) și una de la Vlad Voiculescu (Stay at home).