5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:24
No menu items!

Analiză EY: Cât de uşor este să facilitezi mobilitatea internațională a angajaţilor din România

spot_img

Interpretările diferite ale legilor pot genera dificultăți în procesul de detașare a românilor în afara țării

 ernst

Detaşările internaţionale reprezintă o practică tot mai utilizată de companiile multinaţionale din România, potrivit unei analize publicate de compania de consultanță EY.

Dacă până acum câţiva ani, această metodă era utilizată în principal pentru aducerea unor specialişti şi manageri străini în ţară, în prezent, detaşările sunt folosite tot mai des pentru a facilitata mobilitatea angajaţilor români şi detaşarea lor în alte ţări. Această practică aduce însă numeroase provocări pentru companii la nivel fiscal şi juridic, în gestionarea costurilor cu impozitul pe venit şi contribuţiile sociale generate de forţa de muncă mobilă pe plan internaţional.

Rrecrutarea şi administrarea de personal presupun numeroase detalii, de la pregătirea unui pachet salarial pe perioada detaşării pentru angajaţii proprii, până la aspectele practice de avut în vedere la primirea ca şi companie-gazdă a unei persoane detaşate din străinătate.

“Experiența ultimilor ani a arătat că detaşarea transnaţională este un concept viu, ce trebuie să se adapteze continuu atât nevoilor de business, cât şi repetatelor modificări ale prevederilor legale aplicabile la nivel naţional, al UE sau chiar în context internaţional. Este nevoie să aducem la viaţă concepte tehnice fiscale aplicabile în cazul detaşărilor, dar şi să atragem atenţia asupra variatelor interpretări şi perspective pe care le pot avea diversele autorităţi române implicate în acest proces”, a menționat Claudia Sofianu, liderul diviziei de Impozit pe Venit şi Contribuții Sociale din cadrul EY România.

“În contextul economic actual este important ca specialiştii de resurse umane să planifice detaşările transnaţionale, astfel încât să respecte prevederile fiscale naţionale, dar şi să ia în considerare cerinţele internaţionale. Aceştia au nevoie să cunoască foarte bine implicaţiile politicilor de mobilitate existente la nivel de organizaţie, dar şi diversele aspecte practice pentru ca o detaşare să se finalizeze cu un angajat motivat şi un angajator ce şi-a îndeplinit astfel obiectivele de business”, a afirmat Corina Mîndoiu, Senior Manager EY România.