4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:34
No menu items!

Analiștii de la Japan Credit Rating reconfirmă rating-ul României. Acordul cu FMI, unul dintre motive

spot_img

Analiștii de la Japan Credit Rating reconfirmă rating-ul României. Acordul cu FMI, unul dintre motive

Agenţia de rating Japan Credit Rating a reconfirmat, joi, rating-ul României de BBB- cu perspectivă stabilă, pentru obligaţiunile pe termen lung emise în monedă străină, şi rating-ul de BBB cu perspectivă stabilă, pentru obligaţiunile pe termen lung emise în monedă locală.

Rating-ul României este justificat în primul rând de reducerea deficitului bugetar prin aplicarea reformelor structurale, un nivel redus al datoriei publice şi menţinerea angajamentelor asumate în Acordul Stand-By de tip preventiv încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Analiştii Japan Credit Rating consideră că produsul intern brut al României va înregistra o creştere de 1-2% în anii 2013 şi 2014, în baza aşteptărilor pozitive privind evoluţia exporturilor după redresarea economiei europene, precum şi în baza creşterii cererii interne şi a investiţiilor din fonduri UE.

Totodată, analiştii Japan Credit Rating consideră că ţinta de deficit de 2,4% din PIB pentru anul 2013 poate fi atinsă, atât timp cât se menţine un control ferm al cheltuielilor publice.

Perspectiva stabilă acordată României reflectă aşteptările analiştilor Japan Credit Rating de continuare a reformelor şi a consolidării finanţelor publice pe termen mediu în ţara noastră, precum şi aşteptările de stabilitate financiară, în baza angajamentului băncilor străine, cu filiale în România, de a-şi menţine expunerile şi a Acordului Stand-By de tip preventiv încheiat cu partenerii externi.

După primele două luni ale acestui an, România a înregistrat un deficit bugetar de 0,4% din PIB, în scădere cu 9,5% față de perioada similar a anului trecut.

România și-a prelungit actualul acord stand-by, de tip preventiv, cu finanțatorii externi cu încă trei luni, pentru finalizarea reformelor structurale asumate de Guvern, în special finalizarea calendarului de privatizări și reducerea arieratelor. Astfel, acordul va expira în luna iunie a acestui an, iar Executivul și-a explicat public intenția de a semna o nouă înțelegere cu FMI.

Cosmina Croitoru