ANAF a demarat trei proiecte pilot în mai multe județe ale țării pentru a convinge câteva categorii profesionale care desfășoară activități „la negru” să se conformeze voluntar și să le declare, pentru a plăti taxe și impozite.
Primul proiect-pilot se adresează profesorilor care dau meditații și se va derula în Sibiu (sic!) și Cluj.
Proiectul “Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din meditații, activități educaționale și alte forme de învățământ” urmărește identificarea unor instrumente de lucru în zona conformãrii voluntare în cazul cadrelor didactice și a altor persoane care prestează servicii de meditații, care să aducă eficiență și rezultate satisfăcătoare, în vederea replicării pe o scară mai largă, pe un termen mediu și lung”, se arată într-un comunicat ANAF.
Al doilea proiect se adresează proprietarilor de la mare și de la munte, care închiriază case, vile, apartamente și nu declară veniturile obținute – “Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din cedarea folosinței bunurilor” – proiect pilot desfășurat la nivelul județelor Brașov și Constanța.
Nu în ultimul rând, agenția fiscală își propune să convingă manichiuristele și persoanele care fac tratamente de înfrumusețare corporală la domiciliu, să își declare activitățile desfășurate, pentru a plăti taxele și impozitele aferente. Proiectul ”Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală” se va desfășura la nivelul municipiului București (sectoarele 1 și 3) și al județului Ilfov.
Categoriile de persoane susmenționate vor fi înștiințate de ANAF, în perioada următoare, despre obligativitatea declarării veniturilor, apoi vor demara și acțiuni de control.
M. Nedelcu