2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 9:07
No menu items!

Amnistie fiscală pentru persoanele fizice

spot_img

Guvernul intenționează să adopte un poriect de lege pentru scutirea persoanelor fizice de la plata penalităţilor stabilite pentru întârzieri la achitarea datoriilor către bugetul de stat, precum cele provenite din închirierea unor imobile sau din drepturi de autor.

Proiectul de amnistie fiscală pentru persoanele fizice și juridice a fost luat în discuție, miercuri, în ședința de guvern și ar putea fi aprobat miercurea viitoare. Proiectul prevede ştergerea penalităţilor în cazul celor care își plătesc datoria principală către stat până în martie 2016. Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a precizat că se ia în calcul și renunțarea la cererea de garanții pentru această eşalonare.

Ministrul a spus că, astfel, firmele pot participa la licitaţii, după ştergerea acestor penalităţi, intenția Guvernului fiind de a impulsiona piaţa. Ministrul a precizat că penalităţile sumelor aferente nu se vor aplica nici pentru cei care depun declaraţii rectificative până în martie 2016.

Eu încerc să mai adaug ceva. Pe lângă penalităţile care se şterg, şi măcar o parte din dobânzi, până la limita costului pe care îl am atunci când eu mă împrumut din piaţă ca stat, să poată fi şterse

Eugen Teodorovici
ministrul finanțelor

Ministrul a subliniat că penalităţile de întârziere vor fi şterse pentru datoriile „din orice zonă”, incluzându-le astfel şi pe cele aferente contractelor de drepturi de autor.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă publicat, săptămâna trecută de Ministerul Finanţelor, companiile care înregistrează la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalităţile de întârziere aferente dacă achită până la 31 martie obligaţiile principale de plată, iar până la 30 iunie dobânzile aferente.

Astfel, penalităţile de întârziere aplicate pentru datoriile înregistrate vor fi anulate dacă firmele îndeplinesc o serie de condiţii, printre care stingerea, până la termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală, a eventualelor dobânzi calculate până la data achitării obligaţiilor de plată principale.

De asemenea, trebuie să achite datoriile principale curente, până la data depunerii cererii de anulare a penalităţilor de întârziere, cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie şi 31 martie 2016.

Firmele cu datorii vor depune toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data înregistrării cererii de anulare a penalităţilor de întârziere, al cărei termen maxim este 30 iunie 2016.

Prin proiectul de act normativ Guvernul intenţionează să anuleze şi penalităţile de întârziere datorate şi neachitate la 30 septembrie 2015, aferente obligaţiilor de plată principale cu termene de plată anterioare acestei date şi stinse până atunci, cu condiţiile ca până la 31 martie firmele să stingă dobânzile aferente respectivelor obligaţii de plată principale şi să depună cererea de anulare a penalităţilor de întârziere până la 30 iunie 2016.

Valeriu Motoc