11.8 C
București
joi, 19 decembrie 2024 - 16:38
No menu items!

Amenzile pentru rovinietă trimise acasă de CNADNR sunt nule. Decizie judecătorească. DOCUMENT

spot_img

Curtea Supremă a admis, marți, un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului

Rovinieta_SZ

Șoferii care primesc acasă procese-verbale de amendă pentru neplata rovinietei, de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) nu mai sunt obligați să plătească sumele pretinse. Motivul: astfel de documente sunt nule. Așa a decis Curtea Supremă, care a admis marți un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, în urma mai multor petiții transmise de cetățeni.

Potrivit deciziei Curții Supreme, singurele procese-verbale de amendă care pot fi acceptate sunt cele întocmite de un controlor de trafic care constată contravenția la momentul comiterii ei și poartă atât semnătura acestuia, cât și semnătura contravenientului sau a unui martor, după caz.

Înalta Curte de Casaţie şi Jusţiţie, prin Decizia nr. 6 (dosar nr. 14/2014) din 16 februarie 2015, a admis recursul în interesul legii formulat de către Avocatul Poporului în data de 27 noiembrie 2014, prin care a fost sesizată problema de drept referitoare la interpretarea dispoziţiilor art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi a Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, din punct de vedere al semnăturii agentului constatator necesară legalităţii procesului-verbal de contravenţie, pentru contravenţiile sancţionate de Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, modificată şi completată.

În esenţă, Avocatul Poporului a apreciat că semnătura electronică a agentului constatator, în speţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A., este de natură să atragă nulitatea procesului verbal de contravenţie încheiat pentru constatatarea contravenţiilor la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, modificată şi completată, pentru argumentele reţinute pe larg în sesizarea formulată, care se află pe siteul www.avp.ro la Secţiunea „Activitate – Recursul în interesul legii”.

Avocatul Poporului
comunicat de presă

De altfel, opinia Avocatului Poporului a fost împărtășită și de Parchetul General, deși majoritatea Curților de Apel din țară au dat câștig de cauză CNADNR în procesele deschise de șoferi.

În punctul de vedere formulat referitor la problema de drept care a format obiectul dosarului nr. 14/2014 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie constituit în baza sesizării Avocatului Poporului, Ministerul Public a solicitat „admiterea recursului în interesullegii declarat de Avocatul Poporului şi pronunţarea unei decizii prin care să se asigureinterpretarea şi aplicarea unitară a legii.” În punctul de vedere formulat, Procurorul General apreciază că, în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 4 pct. 1 – 4 şi art. 7 din Legea nr. 455/2001, privind semnătura electronică, republicată, procesele – verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art. 8 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încheiate potrivit art. 9 alin. (1) lit. a) alin. (2) şi alin. (3) din acest act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitateabsolută pentru lipsa semnăturii olografe a agentului constatator.

Avocatul Poporului
comunicat de presă

Demersul Avocatului Poporului a fost iniţiat ca urmare a unor petiţii adresate instituţiei, prin care a fost sesizată o practică neunitară la nivelul curţilor de apel din ţară, au explicat reprezentanții instituției.

Astfel, potrivit unei orientări jurisprudenţiale, lipsa semnăturii olografe a agentului constatator, în speţă Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A., atrage nulitatea procesului-verbal de contravenţie încheiat pentru constatarea contravenţiilor la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, modificată şi completată. Într-o altă orientare de jusrisprudenţă, anumite instanţe au avut, majoritar, o abordare diferită, apreciind că existenţa semnăturii electronice a agentului constatator, iar nu a celei olografe, nu este de natură să atragă nulitatea procesului verbal de contravenţie.

Avocatul Poporului
comunicat de presă

CITEȘTE AICI COMUNICATUL AVOCATULUI POPORULUI

Zeci de milioane de amenzi, trimise acasă. Șoferii au fost executați silit

La finele anului trecut, Sursa Zilei arăta că, în primii patru ani de la implementarea sistemului informatic al rovinietei (2010 – 2014), CNADNR a emis peste 25,2 milioane de amenzi pentru neplata rovinietei, în valoare totală de 6,3 miliarde de lei. Peste 60% dintre acestea au fost contestate în instanțe, mare parte dintre proprietarii mașinilor suprinse fără rovinietă pe drumurile din România fiind chiar executați silit.

CITEȘTE ȘI: CNADNR dă milioane de amenzi pentru rovinietă, dar încasează mai puțin de jumătate

În plus, în tot acest timp, CNADNR a investit milioane de euro în contracte încheiate pentru a se asigura că procesele-verbale sunt transmise acasă șoferilor, dar și în camere de supraveghere instalate pe drumurile naționale și pe autostrăzi. Mai mult, în timp ce prețul rovinietei creștea, parte banii strânși din amenzi au fost cheltuiți de mai-marii CNADNR pe computere și imprimante pentru angajații companiei.

CITEȘTE ȘI: Se scumpește rovinieta. Vezi aici noile tarifeCITEȘTE ȘI: CNADNR instalează încă 18 camere video pentru a depista şoferii fără rovinietă
CITEȘTE ȘI: Calculatoare pentru toți angajații CNADNR din banii de rovinietă

 

Raluca Dan
Ștefan Etveș