6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:47
No menu items!

Amenzi de până la 8.000 lei pentru bucureștenii care nu îngrijesc fațadele imobilelor din centru

spot_img
Amenzi de până la 8.000 lei pentru bucureștenii care nu îngrijesc fațadele imobilelor din centru
foto: blog.blitz-imobiliare.ro

Proprietarii imobilelor din centrul Capitalei vor fi obligaţi să refacă şi să întreţină faţadele acestor clădiri, cei care nu vor face lucrările necesare urmând să fie amendaţi cu până la 8.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre a CGMB.

 „Cred că, într-o ţară normală, nici nu ar fi nevoie de această lege, pentru că ţine de bunul simţ, până la urmă, de regimul proprietăţii, având în vedere că proprietarul este obligat să-şi întreţină proprietatea şi, inclusiv, faţada imobilului. Dar, având în vedere experienţa post-decembristă a României, a fost necesară această intervenţie, pentru a sublinia, de fapt, necesitatea de întreţinere a faţadelor”, a declarat arhitectul șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu.

Arhitectul a precizat că proiectul se referă strict la imobilele de pe marile bulevarde din Capitală, zona centrală.

Acesta a mai afirmat că în momentul în care fațada unui imobil va intra în reabilitare, cei care și-au construit singuri balcoane sau alte anexe, precum și cei care au instalat fără autorizație antene de satelit sau aparate de aer condiționat, vor fi obligați să le demoleze sau să le înlăture.

„Aceste măsuri, în marea lor majoritate, sunt prevăzute în avizul de urbanism. Nu este o noutate, doar că nu se aplică. Acum există şi suportul să se dea amenzi. Deci nu este o iniţiativă neapărat a Primăriei Capitalei, ci este vorba de aplicarea unei legi. Ne propunem să facem oarecare ordine în această zonă a faţadelor, nu neapărat brutală, ci în timp. Pe măsură ce se fac lucrări la faţade, vom respecta nişte reguli mai stricte decât până acum. Este adevărat că va fi greu de aplicat acest regulament, după o perioadă în care fiecare a făcut ce a vrut pe domeniul public, iar faţada este pe domeniul public, chiar dacă este aliniată, dacă este retrasă în curte sau nu”, a precizat arhitectul șef al Capitalei.

Proiectul stabileşte ca, în prima etapă, Primăria Capitalei, prin instituția Arhitectului Șef, să identifice clădirile situate pe Calea Victoriei şi pe bulevardele Lascăr Catargiu, Carol, Pache Protopopescu, Magheru, Bălcescu, I. C. Brătianu, Regina Elisabeta şi Kogălniceanu, să notifice deţinătorii clădirilor inventariate şi să autorizeze lucrările de intervenţie.

Proiectul de hotărâre al regulamentului de intervenţie cu privire la reabilitarea faţadelor se află în dezbatere publică până la 24 mai.

După finalizarea dezbaterii publice, proiectul de regulament va fi supus aprobării consilierilor generali.

Lucian Mera