2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:58
No menu items!

Amenzi de 10.000 de euro și repetarea anului pentru elevii care iau notă mică la purtare

spot_img

Italia reînvie politica de a pedepsi elevii care se comportă rău la școală pentru a „readuce respectul”. Oponenții lui Meloni acuză că „nota pentru conduită”, care urmărește să combată agresiunea în creștere față de profesori, după cum susține ministrul Educației, este similară cu o lege introdusă de guvernul fascist al lui Mussolini, scrie The Guardian.

Italia a reintrodus o măsură pentru a pedepsi elevii care nu au comportament adecvat la școală, pe măsură ce preocupările cresc cu privire la agresiunea îndreptată asupra profesorilor. Politica „note pentru conduită”, similară cu o măsură introdusă pentru prima dată de guvernul fascist al lui Benito Mussolini în 1924, face parte dintr-un proiect de lege a educației care a fost aprobat miercuri de parlament și oferă școlilor puterea de a pedepsi elevii doar pe baza comportamentului lor.

Elevii de gimnaziu și liceu care obțin un scor de cinci sau mai puțin din 10 la conduită vor fi nevoiți să repete anul, indiferent de celelalte note. Liceenii care au punctat doar șase la conduită vor trebui să facă un test de educație civică. Notele pentru comportament vor influența, de asemenea, în mare măsură susținerea examenului crucial de absolvire a școlii.

„Reforma notelor pentru conduită restabilește importanța responsabilității individuale, face respectul pentru oameni și bunurile publice central și restabilește autoritatea profesorilor”, spune Giuseppe Valditara, ministrul educației din guvernul de extremă dreaptă al lui Giorgia Meloni.

Și Meloni a spus anterior că schimbarea va „readuce respectul” în școli. Amenzi de 10.000 de euro pentru elevii agresivi cu profesorii Au fost introduse amenzi între 500 EUR și 10.000 EUR pentru acte de agresiune sau violență față de personalul școlii.

Legea, salutată de ANP, asociația directorilor de unități de învățământ din Italia, urmărește o creștere de peste 110% a incidentelor agresive față de cadrele didactice de la începutul anului față de 2023. În multe cazuri, profesorii au avut nevoie de tratament medical, în timp ce în altele, autorii au fost părinţii elevilor.

Elevii se ceartă adesea cu profesorii lor din cauza utilizării telefoanelor mobile în clasă. Antonello Giannelli, președintele ANP, a spus că măsura este „un pas înainte”. „Am auzit de prea multe cazuri de comportament nedisciplinat și ieșit din comun”, a spus el. „Este corect ca elevii să fie chemați să reflecteze asupra responsabilităților lor ca o consecință a acțiunilor lor.” Tommaso Martelli, coordonatorul unui sindicat național al elevilor, a spus că mișcarea are ca scop „întărirea unei culturi autoritare și punitive”.

„Posibilitatea de a fi eșuat pentru încălcarea regulilor face acum ca notele pentru conduită să măsoare ceva care poate fi folosit ca un instrument represiv suplimentar în școlile noastre”, a spus el. Măsura inițială din epoca Mussolini a rămas în vigoare până la mijlocul anilor 1970, înainte de a fi abandonată în școlile primare și gimnaziale după protestele studenților. A suferit modificări de-a lungul anilor înainte de a fi eliminat în toate școlile în 2000.

Pachetul de măsuri, deja aprobat în senat, a trecut în camera inferioară cu 154 de voturi pentru, 97 împotrivă și șapte abțineri. Anna Ascani, un politician al Partidului Democrat de centru-stânga, a spus că noua lege de conduită este „o întoarcere la un timp pe care am prefera să-l uităm”.

D.Constantin