1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 22:31
No menu items!

Amenzi ANSVSA de 1,356 milioane de lei, în minivacanţa de 1 Mai

spot_img

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), publicate luni, inspectorii sanitari-veterinari au aplicat 229 de amenzi, care au însumat 1,356 milioane de lei, în timpul acţiunilor de control derulate la nivel naţional, în perioada 29 aprilie – 1 mai.

Conform sursei citate, în intervalul menţionat, în România au fost verificate 1.944 de obiective autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

„Abaterile constatate de inspectorii ANSVSA au fost sancţionate prin aplicarea a 229 de amenzi contravenţionale, care au totalizat 1.356.200 de lei.

Trei unităţi au primit ordonanţă de suspendare a activităţii până la remedierea deficienţelor: un fast-food (pentru neîntreţinerea a igienică a spaţiilor şi a ustensilelor de lucru) şi două restaurante (pentru depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare şi nerespectarea condiţiilor de igienă).

Detaliat, în perioada 29 aprilie – 1 mai, controalele inspectorilor ANSVSA au vizat: 1.055 de unităţi de alimentaţie publică, 143 de pensiuni turistice, 24 de unităţi de tip catering, 63 de unităţi de cofetărie/patiserie, 62 de laboratoare de cofetărie, 91 de unităţi de tip supermarket/hipermarket, 265 de magazine alimentare şi 241 de alte tipuri de unităţi”, se arată în comunicatul ANSVSA remis AGERPRES.

Pentru a preveni apariţia toxiinfecţiilor alimentare şi a proteja sănătatea consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari au controlat condiţiile de igienă în care sunt recepţionate, depozitate, preparate şi valorificate diverse sortimente de produse alimentare şi preparate culinare destinate consumului uman.

De asemenea, a fost confiscată şi denaturată o cantitate de 486 kg de produse alimentare (carne şi produse din carne, peşte şi produse din peşte, produse lactate şi produse de patiserie şi cofetărie), produse care prezentau un potenţial risc pentru sănătatea consumatorilor.

Potrivit sursei citate, cele mai frecvente neconformităţi constatate au fost cele privind respectarea normelor şi cerinţelor de igienă, urmate de cele privind etichetarea şi a cerinţelor de temperatură pentru depozitarea şi comercializarea produselor alimentare.

ANSVSA precizează că această acţiune a avut şi o componentă de consiliere şi îndrumare a agenţilor economici verificaţi.