Amenințat cu un val de proteste nu doar de către profesori, ci și de polițisti și de angajații din Sănătate, Guvernul vrea să majoreze prin OUG și salariile acestora până la nivelul maxim de salarizare prevăzut în lege pentru anul 2022. Creșterile salariale s-ar aplica începând din luna iunie 2023.
Guvernul va oferi nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă pentru toți angajații din sistemul sanitar, precum și pentru cei din zona de apărare, ordine publică și securitate națională, conform unui proiect de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.
Textul prevede că prin derogare de la legea salarizării, începând cu luna iunie 2023, salariile de bază/soldele de funcţie/salariile de funcţie se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022 în cazul următoarelor categorii bugetare:
- Sănătate și asistență socială
Statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii, băieșii, nămolarii, spălătoresele, îngrijitoarele sunt singurele categorii de angajați din domeniul sanitar care nu au atins nivelul maxim de salarizare din grilă.
OUG pregătită de Guvern propune majorarea salariilor de bază ale celor enumerați anterior astfel încât să atingă nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă, la fel ca restul personalului care este salarizat pe această anexă (medici, asistenți medicali, alt personal de specialitate cu studii superioare, etc).
- Apărare, ordine publică și securitate națională
Nivelul salariului de funcție/soldei de funcție pentru polițiști și militari va fi majorat până la concurența nivelului prevăzut de lege pentru anul 2022.
Guvernul susține că este nevoie ca funcțiile din instituțiile de forță să fie mai atractive financiar pentru a diminua posibilitatea migrării personalului specializat în alte domenii de activitate.
Impact bugetar nesemnificativ
Executivul afirmă în expunerea de motive că acordarea nivelului salariilor de bază pentru personalul încadrat pe funcțiile prevăzute în Anexa nr.II și Anexa nr.VI din legea salarizări la nivelul valorii nominale prevăzute în legea-cadru, „implică un impact bugetar nesemnificativ care nu va dezechilibra țintele fiscal-bugetare pentru anul 2023”, ci va constitui „un prim pas și o punte în sprijinul aplicării noii legislații care va reglementa salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.
Adina Silav