0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 5:59
No menu items!

Amendă record pentru proprietarul celor 12 hectare retrocedate în Parcul IOR: 35 milioane de euro pentru reducerea spațiului verde

spot_img

Poliţia Locală a dat o amendă proprietarului din Parcul IOR, în sumă de 35 de milioane de euro, pentru schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde. 

”Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetăţenilor şi a interesului public, care în sfârşit este penalizată de autoritatea publică, care trebuie să apere interesele cetăţeni. Este vorba de un articol din legea 24 /2007 care interzice reducerea suprafeţelor de spaţiu verde şi este foarte important ca acest articol să rămână în legea 24”, a declarat primarul Capitalei, Nicuşor Dan, arătând că prin propuneri care s-au făcut în legea urbanismului sau de modificare a Legii 24, care sunt dezbătute în Parlament, acest articol ar fi urmat să dispară.

”Este un articol care penalizează schimbarea destinaţiei spaţiului verde sau reducerea suprafeţei de spaţiu verde cu o sumă între 1000 şi 2.000 lei pe metrul pătrat, şi nu o sumă fixă pentru oricât de mult ai defrişat spaţiu verde”, a completat Nicuşor Dan.

În ceea ce privește atacarea titlului de proprietate în instanță, primarul general a fost destul de rezervat.

„Cred că sunt 6 luni de când ne preocupă situația Parcului IOR și acționăm pe două planuri: un plan, dreptul de proprietate. Cel de-al doilea plan, amenda pe care am dat-o azi, pe care nu am dat-o să o dăm să facem un spectacol TV, am dat-o ca să fie plătită de proprietarul care a făcut aceste fapte și pentru asta analiza juridică a fost foarte-foarte amănunțită. În ceea ce privește partea de proprietate, există de asemenea, o analiză foarte amănunțită și marea problemă este că într-un litigiu în care municipiul a fost parte, s-a stabilit opozabil și față de primarul municipiului București și față de Municipiul București și Sectorul 3, că aici nu este parc. Și atunci, din considerentul ăsta, o acțiune pe care noi să o facem pe partea de proprietate, are destul de puține șanse de reușită.

Nu vreau să comentez acțiunea Prefectului. Dar vreau să vă informez că cu la fel de mare tamtam prefectul Greblă a atacat actele de retrocedare pentru Parcul Bordei și instanța le-a respins ca tardive fiindcă instituția prefectului cunoște de 20 de ani dispoziția de retrocedare. Nu vreau să comentez acțiunea prefectului, eu mi-aș dori să aibă succes. Suntem în contact cu ONG-urile și sperăm ca cineva care nu are în spate toată această istorie procesuală să reușească să anuleze dispoziția de retrocedare”, a explicat Nicușor Dan.

                                                                                                          Adina Bucur Silav

SURSA FOTO: Wikipedia