3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 23:55
No menu items!

Ambasadorul Italiei: România a îndeplinit toate cerinţele Schengen, ar fi trebuit să fie deja membră

spot_img

Ambasadorul Italiei: România a îndeplinit toate cerinţele Schengen, ar fi trebuit să fie deja membră

Ambasadorul Italiei în România, Diego Brasioli, consideră că România a îndeplinit cu succes toate cerinţele sistemului Schengen şi că ar fi trebuit să fie deja membră, precizând că de la 1 iulie 2014 Italia va prelua preşedinţia UE şi „va face tot posibilul pentru a atinge acest important rezultat”, informează Mediafax.

Ambasadorul Italiei în România, Diego Brasioli, a participat, luni, la o întâlnire cu primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, desfăşurată la sediul municipalităţii, iar la final Brasioli a fost întrebat care este poziţia Italiei referitoare la aderarea României la Spaţiul Schengen.

Poziţia noastră este foarte clară: credem că România a îndeplinit cu succes toate cerinţele sistemului Schengen, credem că România ar fi trebuit să fie deja membră a Schengen, de ceva vreme. Sperăm că acest lucru se va întâmpla foarte repede. Italia va prelua preşedinţia UE de la 1 iulie 2014 şi vom face tot posibilul pentru a atinge acest important rezultat. În Italia avem o mare comunitate de români, estimată la peste un milion de persoane, care s-au integrat cu succes şi sunt parte a societăţii noastre. Nu vedem nicio problemă pentru o aderare completă în Schengen a României”, a spus Brasioli.

La rândul său, Emil Boc i-a mulţumit ambasadorului italian şi Italiei pentru sprijinul constant dat României în procesul de integrare europeană şi de aderare la Schengen.

„Italia este un partener absolut corect, care a apreciat eforturile României. În calitate de prim-ministru am fost în Italia, primul ministru italian a fost în România şi am reuşit să dezamorsăm din punct de vedere mediatic o problemă care depăşea limitele normalului şi am impus o colaborare instituţională care s-a dovedit a fi bună şi eficientă”, a afirmat Boc.

Diplomatul italian va participa, luni, la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB), la decernarea premiului „Marian Papahagi”, ceremonia fiind organizată împreună cu Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso” din Bucureşti, Centrul Cultural Italian din Cluj şi Consulatul Onorific al Italiei la Cluj. Premiul „Marian Papahagi” a fost instituit în anul 2008 în memoria criticului literar Marian Papahagi (1948-1999), fost prorector al UBB, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, respectiv director al „Accademia di Romania” din Roma.

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost inclusă pe agenda Consiliului JAI din decembrie 2013, însă în condiţiile în care mai multe ţări, între care Olanda, aşteaptă raportul MCV, care nu va fi publicat până atunci, este puţin probabil ca subiectul să mai figureze pe agenda reuniunii, întrucât pentru luarea unei decizii este nevoie de unanimitate.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray a anunţat, marţi, că raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România va fi publicat la „începutul anului 2014”.

După anunţul oficialului european, Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că Haga va aştepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea României la Schengen.

„Guvernul olandez va aştepta raportul MCV pentru a-şi stabili poziţia, în strânsă cooperare cu alte state membre, în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen”, se arată în răspunsul Ambasadei olandeze la Bucureşti.

Tot marţi, ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat, înainte de Consiliul JAI, că aşteaptă o poziţie a vicepreşedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, privind posibilitatea de a-i trimite acasă pe europenii, inclusiv români, care vin în Germania pentru a beneficia de ajutoare sociale. Anterior, ministrul german a declarat pentru cotidianul Die Welt că în anumite cazuri libertatea de circulaţie în interiorul Uniunii Europene ar trebui „restrânsă”. În replică, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat, duminică, că România îndeplineşte toate condiţiile tehnice şi juridice pentru a adera la spaţiul Schengen şi că o eventuală decizie a statelor membre nu trebuie conexată cu problematica romă, în contextul declaraţiilor făcute de ministrul german de Interne.

De asemenea, premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat, recent, răspunzând unei interpelări în Adunarea Naţională, că a discutat în două rânduri cu omologul român, Victor Ponta, spunându-i că România nu va primi un răspuns pentru Schengen până la 1 ianuarie 2014, dacă nu vor fi întrunite în totalitate condiţiile.

C.A.