8.9 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024 - 21:18
No menu items!

Ambasadorul Germaniei la București: „Corupția afectează aderarea la Schengen”

spot_img

Ambasadorul Germaniei la București: Corupţia afectează aderarea la Schengen
foto: bzi.ro

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, a declarat duminică, la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, că ţara sa nu cere ca România să devină un paradis, însă corupţia are impact asupra frontierelor pe care țara noastră ar trebui să le protejeze în calitate de membru Schengen.

„Nu cerem României să devină un paradis, pentru că nici Germania sau alte ţări europene nu sunt. Nu e vorba de faptul că unii politicieni au fost deja condamnaţi definitiv. Simpla existenţă a unor asemenea acuzaţii, în Germania duce la depunerea mandatului şi la retragerea din funcţie”, a susţinut Andreas von Mettenheim. El a apreciat că există o diferenţă de cultură politică între cele două ţări.

Ambasadorul Germaniei a menţionat că „pentru România e important să nu vadă jumătatea goală a paharului, ci jumătatea plină”. „Nu e un pas mare şi nici dificil. Dacă se reuşeşte să se facă acest pas, spre sfârşitul anului, împreună cu Franţa şi cu alte ţări europene, ne vom apropia mai mult de aderarea la spaţiul Schengen”, a explicat von Mettenheim.

Diplomatul german a susţinut că decizia de a nu se supune unui vot aderarea la Schengen la nivelul Consiliului JAI a fost bună, deoarece „dacă s-ar fi supus la vot, am fi ajuns să ne confruntăm cu o stare şi mai negativă”. El a mai susţinut că principalele obiecţii ale Germaniei faţă de aderarea României la Schengen în acest moment nu ar avea legătură cu perioada electorală din ţara sa, ci cu faptul că nu au fost îndeplinite toate cerinţele din raportul pe Justiţie al Comisiei Europene.

„Este o decizie completă, largă, care se referă la totalitatea punctelor enunţate în raportul Comisiei, şi nu doar la puncte individuale. Unul pe care l-aş enunţa este faptul că încă mai sunt parlamentari, deputaţi sau senatori, care au pe rol dosare penale. E valabil şi pentru Guvern. După cum spuneam, este vorba despre acei politicieni cu…un trecut penal, iar Parlamentul nu a găsit încă o soluţie satisfăcătoare pentru a elucida şi clarifica rapid astfel de cazuri. Un alt punct este numirea unui nou procuror general al României. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, deşi toţi aşteaptă asta”, a exemplificat ambasadorul Germaniei.

În momentul în care a fost întrebat care este legătura dintre condiţionalităţile tehnice care trebuiesc îndeplinite de România pentru aderarea la Schengen şi raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) al Comisiei Europene, Andreas von Mettenheim a replicat: „Dar corupţia la frontieră este legată şi de starea generală a guvernului şi a administraţiei publice”. „Toate mijloacele tehnice care vizează securitatea frontierelor pot exista, dar atunci când cineva care stă într-un birou sau chiar la frontieră permite intrarea cuiva în spaţiul Uniunii Europene contra unei sume, degeaba ai condiţii tehnice”, a mai explicat ambasadorul.

Potrivit acestuia, „MCV se referă la lupta împotriva corupţiei în general, peste tot. La autorităţile publice, la frontieră, la Justiţie. Nu este vorba însă de a îndeplini toate benchmark-urile MCV. Trebuie constatate progrese suficient de mari pentru a putea continua pe acest parcurs de aderare la spaţiul Schengen. Guvernul federal, dar şi alte ţări europene, nu consideră că s-au făcut aceste progrese”.

Andreas von Mettenheim a fost întrebat în funcţie de ce va stabili Germania dacă eventualele evoluţii din România cuprinse într-un viitor raport al CE vor fi suficiente. „Comisia Europeană este chemată să controleze aceste progrese. În ultimul său raport, a concluzionat că există progrese, şi trebuie să spunem asta. Nu este o evoluţie negativă,vă aflaţi pe drumul cel bun, dar progresele nu sunt suficiente. Referitor la Schengen, decizia politică ce urmează să fie luată aparţine statelor membre, care sunt interesate de siguranţa şi securitatea proprie în ceea ce priveşte intrarea frauduloasă a unor persoane pe teritoriul UE”, a mai afirmat ambasadorul.

Mai mult, diplomatul a subliniat că aderarea la spaţiul Schengen nu are legătură cu schimburile comerciale dintre ţările UE. „Nu are de-a face nici cu schimburile comerciale. Dacă ne gândim bine, singura problemă este că, la graniţă, trebuie să prezentăm paşaportul sau cartea de identitate. Nu doar românii. Chiar şi eu. Îmi cer scuze. Cred că am fost înţeles greşit. Desfiinţarea acestor frontiere interioare se referă doar la lipsa controlului persoanelor. Nu are nimic de-a face cu libera circulaţie comercială”, a argumentat Andreas von Mettenheim.

R.D.