Ambasadorul Germaniei în Statele Unite a avertizat că viitoarea administrație Trump va afecta independența forțelelor de ordine și organizațiilor mass-media din SUA și va acorda marilor companii de tehnologie „puterea de co-guvernare”, potrivit unui document confidențial consultat de Reuters.
Documentul informativ, datat 14 ianuarie și semnat de ambasadorul Andreas Michaelis, descrie agenda lui Donald Trump pentru al doilea mandat la Casa Albă ca fiind una de „perturbare maximă” care va aduce „o redefinire a ordinii constituționale – concentrarea maximă a puterii la președinte în detrimentul Congresului și al statelor federale”.
„Principiile democratice de bază și mecanismele de control și echilibru vor fi în mare măsură subminate, legislativul, forțele de aplicare a legii și mass-media vor fi lipsite de independență și utilizate în mod abuziv ca braț politic, iar Big Tech va primi putere de co-guvernare”, se arată în document.
Echipa de tranziție a lui Trump nu a transmis niciun comentariu imediat cu privire la evaluarea ambasadorului.
Ministerul german de Externe a declarat că alegătorii americani l-au ales pe Trump în cadrul unor alegeri democratice și că va „lucra îndeaproape cu noua administrație americană în interesul Germaniei și al Europei”.
Guvernul demisionar al cancelarului Olaf Scholz s-a abținut în mare măsură de la critici publice directe la adresa lui Trump de la alegeri, însă evaluarea confidențială a ambasadorului oferă un punct de vedere tranșant din partea unui înalt oficial german.
Ambasadorii nu sunt înlocuiți automat odată cu formarea unui nou guvern, cu excepția cazului în care o schimbare este considerată necesară din motive diplomatice sau de altă natură.
Documentul citează sistemul judiciar, și în special Curtea Supremă a SUA, ca fiind esențial pentru încercările lui Trump de a-și promova agenda. Totuși, Curtea va rămâne o garanție că vor fi împiedicate evoluții foarte grave.
Michaelis consideră că controlul asupra Departamentului de Justiție și FBI este esențial pentru ca Trump să își atingă obiectivele politice și personale, inclusiv deportările în masă, răzbunarea împotriva adversarilor și impunitatea judiciară.
Michaelis prevede, de asemenea, o redefinire a Primului Amendament al Constituției, afirmând că Trump și miliardarul Elon Musk, proprietarul X, iau deja măsuri împotriva criticilor și a companiilor media care nu cooperează. „Unul folosește procese, amenință cu urmărirea penală și revocarea licenței, celălalt are algoritmi manipulați și conturi blocate”, afirmă el în document.
Susținerea repetată de către Musk a partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) înainte de alegerile naționale din 23 februarie a stârnit furia Berlinului, însă instituțiile nu s-au grăbit să abandoneze platforma acestuia.
Berlinul a avut o relație deosebit de dificilă cu Statele Unite în timpul primei administrații Trump, confruntându-se cu tarife vamale costisitoare și cu critici legate de nerespectarea obiectivului NATO privind cheltuielile de apărare.
Ceremonia de învestitură a președintelui Donald Trump va avea loc luni, 20 ianuarie, Acesta va depune oficial jurământul în interiorul Rotondei Capitoliului. Inițial, această ceremonie trebuia să aibă loc pe treptele Capitoliului, însă planul a fost schimbat din cauza frigului.
T. S.