Camera Deputaților a adoptat joi cu modificări, în calitate de for decizional, ordonanța de urgență a guvernului (OUG 37/2020) care oferă posibilitatea, persoanelor fizice și firmelor, a amânării ratelor la credite. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că liberalii vor ataca modificările la Curtea Constituțională.
Modificările vizează introducerea în categoria beneficiarilor inclusiv a persoanelor care au restanțe la bănci și au eliminat capitalizarea dobânzii și a comisioanelor aferente perioadei în care rambursarea a fost suspendată, cu alte cuvinte nu se va mai plăti „dobândă la dobândă”.
De asemenea, o altă preveder stabilește că pentru a beneficia de amânarea la plată a ratelor, o firmă trebuie să aibă activitatea întreruptă parțial sau total sau diminuată cifra de afaceri cu 15% faţă de media lunilor ianuarie şi februarie şi nu 25%, cum era prevăzut în forma adoptată de guvern. Companiile care își plătesc impozitul pe venit până pe 25 iulie, pentru trimestrul II, și până pe 25 octombrie, pentru trimestrul III, vor beneficia de o bonificație de 10% din acest impozit.
Principala prevedere este că aproape oricine își poate amâna ratele până la sfârșitul acestui an, însă fără niciun cost pentru debitori, fie ei persoane fizice sau juridice.
Și fermierii afectați de secetă vor beneficia, la cerere, de o suspendare a ratelor până la finele lui 2022.
De asemenea, autoritățile publice locale, care au credite la bănci de peste 8,8 miliarde de lei, se încadrează dacă au făcut cheltuieli neprevăzute cu pandemia pe perioada stării de urgență. Mai mult, dobânzile și comisioanele datorate pentru perioada suspendată vor fi suportate integral de către bănci. OUG prevede că dobânzile amânate se capitalizează și devin, astfel, parte din datorie, la care se plătește dobândă curentă, în timp ce pentru creditele ipotecare dobânzile amânate sunt plătite separat, cu dobândă 0, timp de până la 60 de luni.