2.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 21:26
No menu items!

Alina Gorghiu (PNL) vrea alegeri parlamentare parțiale

spot_img

Alina_Gorghiu

Deputatul PNL Alina Gorghiu a afirmat, pe blogul personal, că organizarea alegerilor parlamentare parțiale se impune cât mai urgent, arătând că legislația nu prevede formarea de „pachete” de parlamentari.

În plus, ea propune modificarea legislației electorale astfel încât alegerile parlamentare parțiale să poată avea loc o dată pe an.

În prezent sunt nu mai puțin de șapte colegii uninominale vacante, cinci pentru Camera Deputaților și două pentru Senat. Pentru a putea fi garantate și drepturile cetățenilor din colegiile rămase fără deputați sau senatori și pentru a asigura reprezentarea lor în Parlamentul României, se impune organizarea alegerilor parlamentare parțiale cât mai urgent. Spun asta pentru că legea nu prevede că trebuie să așteptăm să se formeze „pachete” de parlamentari. Din contră. (…) Dată fiind situația de față, când au rămas aceste locuri vacante, Legea nr. 35/2008 impune în sarcina Guvernului obligația de a organiza alegeri în respectivele colegii, doar dacă nu ar urma să aibă loc cu mai puțin de 6 luni înainte de termenul stabilit pentru alegerile parlamentare, în cel mult 3 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Camerei Deputaților sau a Senatului, după caz, prin care se constată încetarea mandatului unui deputat sau senator

Alina Gorghiu
deputat PNL

Ea precizează că, potrivit legii 35/2008, Executivul are obligația de a stabili data alegerilor prin hotărâre de Guvern, care se publică în Monitorul Oficial.
Deputatul liberal arată că AEP a făcut, pe parcursul acestui an, două propuneri de date pentru organizarea alegerilor parlamentare parțiale, respectiv 28 aprilie și 1 septembrie, indicând că aceste propuneri au mers la MAI și la MDRAP, care au răspuns că Guvernul stabilește datele. În acest context, Gorghiu precizează că trecerea responsabilității autorităților dintr-o parte în alta a provocat un blocaj invocând faptul că „dincolo de situația creată în care suntem în afara dispozițiilor legale, procesele de natură electorală țin de ordinea de drept, democrația constituțională, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”.

În măsura în care ar fi posibil, sunt de acord cu premierul Ponta că alegerile ar trebui organizate în aceeași zi, dar, dat fiind sistemul actual, nu pot fi de acord să se reducă numărul de parlamentari automat. Adică să nu mai organizăm alegeri în colegiul în care mandatul unui deputat sau senator a încetat. Democrația e scumpă, nu avem ce face, dreptul cetățenilor de a fi reprezentați în Parlament ar trebui să primeze chiar și bugetului pentru alegeri, pentru că este vorba despre respectarea unor drepturi fundamentale

Alina Gorghiu
deputat PNL

Parlamentarul liberal precizează că legislația în materie electorală rămâne în continuare ambiguă, arătând că nici Legea nr. 35/2008 și nici vreo altă lege electorală nu prevede o sancțiune explicită pentru neorganizarea alegerilor ca urmare a neemiterii în termenul prevăzut de lege a hotărârii de guvern cu data alegerilor.

Valeriu Motoc