-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:25
No menu items!

Alina Gorghiu, audiată în dosarul lui Mihail Vlasov

spot_img

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a fost audiată, luni dimineaţă, la Curtea de Apel Bucureşti, în calitate de martor, în dosarul în care procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Mihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

La ieșirea din sala de judecată, Alina Gorghiu a declarat că a fost solicitată de „un domn parlamentar, domnul Iordache, cu care fusesem colegă la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor”, iar „pe domnul Vlasov îl cunosc în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi am avut o relaţie instituţională”.

„Am discutat cu domnul Vlasov dar nu am fost impresionată de nimeni. Iniţiative legislative nu mi se pare una de natură să genereze vreun prejudiciu. Dacă m-a întrebat ce prevede proiectul, nu pot să dau foarte multe detalii. Am citit acel proiect pe care am înţeles să îl semnez în linii mari, nu am înţeles că prin el s-ar prejudicia în vreun fel vreo institute publică, mai ales că anterior Registru Comerţului a fost în competenţa Camerelor de Comerţ. Știu că proiectul a fost respins atât în Comisia juridică cât și la deputați. Nu știu dacă am informat grupul PNL despre susținerea mea în legătură cu acest proiect, dar nu‎ era obligatoriu, istoricul arată că PNL susține”, a spus copreședintele PNL.

Am lucrat cu foarte multe ONG-uri… demersul este unul corect atât timp cât nu se cer anumite lucruri. Nu există nicio interdicţie pentru un parlamentar de a prelua individual de la ONG, sindicat sau alte grupuri organizate anumite tematici şi să le transforme în iniţiative… atât timp cât pentru acest demers nu se fac promisiuni sau solicitări de altă natură

Alina Gorghiu

Vlasov a fost trimis în judecată în iunie 2015. Potrivit DNA, Mihail Vlasov, în calitate de președinte al Colegiului de Conducere al CCIR, i-a solicitat unui membru al Parlamentului (deputat) să îi susțină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat „Lege privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în registrul comerțului”.

„Solicitarea a fost formulată în contextul demersurilor inculpatului de a influența adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) să poată prelua Oficiului Național al Registrului Comerțului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obținute din activitatea desfășurată de Registrul Comerțului. În schimbul susținerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcția de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR”, se arată în comunicat.

DNA precizează că deputatul respectiv era membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, comisie permanentă competentă să avizeze propunerile legislative înainte ca acestea să fie supuse votului în plen. „În baza înțelegerii anterioare, Mihail Vlasov a pus pe ordinea de zi a ședinței din 6 martie 2013 a Colegiului de conducere al CCIR cererea deputatului de acordare a funcției de arbitru, a supus votului membrilor colegiului și a votat alături de aceștia numirea deputatului respectiv în funcția de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR”, susțin procurorii.

În rechizitoriu se arată că numirea în funcția de arbitru se făcea la propunerea președintelui Colegiului de Conducere al CCIR, deținută de Mihail Vlasov, în baza depunerii unui dosar ce cuprindea documente relevante și în urma adoptării unei decizii de către Colegiu, acesta având o mare influență asupra celorlalți membri, care aprobau propunerile președintelui fără a solicita lămuriri sau a formula obiecții.

Mihail Vlasov a mai fost trimis în judecată într-un dosar penal, în legătură cu exercitarea funcției de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României.

Andrei Tudor