-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:16
No menu items!

Alina Bica: “A fost o decizie comună Coldea – Kovesi în privința dosarului meu”

spot_img

Fostul procuror -șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Alina Bica, a vorbit, joi seară, la emisiunea “Sinteza Zilei”, difuzată de Antena 3, despre relația sa de prietenie cu Elena Udrea, despre activitatea sa la Ministerul Justiției și la DIICOT, dar și despre relația sa cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și cu adjunctul șefului SRI, generalul Florian Coldea.

Ce a stat la baza celor trei dosare întocmite pe numele Alinei Bica și a arestării sale? “Ar putea fi dosarul Transgaz (în care fratele Laurei Kovesi este investigat de procurori DIICOT, dar despre care Alina Bica a refuzat să vorbească – n.r.), ar putea fi antipatia doamnei procuror – șef (procuror – șef al DNA, Laura Kovesi – n.r.) față de mine. Nu i-aș putea spune ură. Între mine și doamna Kovesi era mai mult decât o tensiune evidentă(…) Mă rog, a fost o situație care s-a acutizat în timp. Am avut la un moment dat un diferent pe tema unei poziții publice și am contrazis-o public. În timp, lucurile s-au acutizat (…) Să știți că eu n-am plecat de bine de la Ministerul Justiției”, a spus Alina Bica, la Antena 3.

La final, întrebată fiind despre relația sa cu adjunctul șefului SRI, Florian Coldea, Bica a concluzionat: “A fost o decizie comună Coldea – Kovesi în privința dosarului meu. (…)Au mers împreună. Când s-a cerut aviz pentru arestarea mea, la CSM au fost prezentate și note de la un anumit serviciu”.

Alina Bica a mai susținut că știa, încă de când a preluat funcția de procuror șef al DIICOT, că i se pregătește ceva și chiar și-a scris demisia, însă a fost întoarsă din drum ”de un înalt oficial”: “Îmi pare rău că nu mi-am dat demisia la o lună după ce am fost numită în funcție, când a venit un binevoitor care mi-a spus că mi se pregătește ceva (…) Mi-am pus demisia pe masa unui înalt oficial și mi s-a spus să nu demisionez pentru că s-au depus eforturi mari pentru un echilibru”.

În timpul emisiunii, Mihai Gâdea i-a arătat fostului procuror șef al DIICOT o fotografie în care apărea alături de Laura Codruța Kovesi. La vederea fotografiei, Alina Bica a comentat doar  – ”Urâtă fotografie!”.

bica_kovesi

Ulterior, la finalul emisiunii, când Mircea Badea a insistat să prezinte din nou fotografia, comentariul fostului procuror-șef al DIICOT a demonstrat tensiunea uriașă acumulată între ea și șefa DNA: “Vă rog să nu mi-o mai arătați (fotografia – n.r.). Zici că stă să ne împuște, e odios”.

Iată principalele declarații ale Alinei Bica:

Despre imaginile în care a fost surprinsă la Paris, alături de Elena Udrea:

“Nu cred că o relație de prietenie reprezintă un lucru rău atâta timp cât nu este una ascunsă, care să aducă beneficii persoanelor cu care ești într-o astfel de relație. Când eu am primit propunerea de  deveni șef al DIICOT, această propunerea nu a venit din partea taberei Traian Băsescu – Elena Udrea. Deci, cred că vă dați seama a cui a fost propunerea. Nu doresc să spun cine a făcut propunerea, nu a fost o decizie politică în ceea ce mă privește. Eu am fost un profesionist (…)Despre mine nu s-a auzit niciodată nimic rău până în ziua fatidică când viața mea s-a modificat substanțial. Eu am fost în structura respectivă (DIICOT – n.r.) de la momentul înființării ei”.

“Înainte de a ocupa funcția de procuror șef al DIICOT, am anunțat procurorul-general, pe domnul Nițu, pe premier care ocupa funcția de ministru interimar al justiției la acea dată și am discutat cu conducerea SRI. I-am anuntat că am o relație de prietenie cu Elena Udrea la care nu vreau să renunț”.

“Nu am ajuns în fruntea DIICOT datorită Elenei Udrea sau a lui Traian Băsescu. Dacă m-ar fi propus ei, atunci aș fi avut altă poziție. Nu mai contează cine m-a propus”.

“Nu am pretenția că dețin supremația regulilor de moralitate. Bănuiesc că la acest moment poate n-aș mai accepta funcția de procuror-șef al DIICOT. Dar cu certitudine vă spun că nu sunt genul care să sacrifice o relație de prietenie pentru o functie. Elena Udrea este prietena mea. (…)Eu am văzut-o pe Elena Udrea botezând copii orfani și având grijă de ei. Vă zic atât și gata”.

“Nu am făcut cumpărături, nu m-ați văzut ieșind din vreun magazin cu vreo sacoșă. (…)Nu am o problemă să-mi asum cumpărături, aveam trei surse de venit  – aveam un venit total cam de 4.000 de euro pe lună, cred că poți să-ți permiți să petreci o noapte la Paris, scuzați-mi aroganța – dar, ceea ce s-a întâmplat, este o manipulare interesantă”.

„Mă îndoiesc că acele poze au fost făcute de paparazzi sau de o firmă privată. Banuiesc ca am fost filată, dar nu am o certitudine”.

„Am lucrat cu domnul Ponta la coduri, mă cunoștea ca profesionist și știa că nu mă interesa zona politică. Erau cunoscute disputele dintre mine și domnul Predoiu, mediate de domnul Boc, când domnul Predoiu susținea anumite acte normative și eu spuneam că nu le pot aproba. Nu sunt un om care percutează pe parte de voință politică”.

„Nu am facut parte dintr-un deal politic”.

Despre declarațiile lui Băsescu, care a numit-o membru al “echipei lui” („Trei oameni din echipa mea, arestați de alți trei oameni din echipa mea”):

“Bănuiesc că s-a referit la împrejurarea că, în calitatea mea de secretar de stat la Ministerul Justiției (MJ), au fost discuții și asumări în ceea ce privește participarea la JAI, m-am ocupat de relația MJ cu Parlamentul. Dar, e adevărat, Traian Băsescu nu s-a opus numirii mele in funcția de procuror șef. (…)Eu m-am considerat parte a unei echipe care a promovat o reformă fără precedent de la Dongoroz încoace, parte a unei echipe care a avut privilegiul să contribuie la scrierea unor legi pentru binele public.Singurele telefoane pe care le-am primit de la Traian Băsescu au fost legate de reprezentarea MJ la Comisia Europeană și la semnarea tratatului de extrădare cu Siria. A fost vorba despre un mandat pe care dânsul mi l-a dat. Putem spune, însă, dacă vreți și că am făcut parte din echipa lui Băsescu”.

“Niciodată Traian Băsescu nu m-a sunat în legătură cu vreun dosar, vreo persoană cercetată sau cu ce se întampla într-un dosar. Niciodată Elena Udrea nu mi-a cerut ceva”.

Alina Bica a dat apoi mai multe exemple din activitatea sa când a renunțat să mai ceară explicatii sau informații unor procurori din subordine atunci când a aflat că în dosar există persoane care au legătură cu Elena Udrea.

Despre dosarul “Alro”:

“În ceea ce privește dosarul Alro, acesta a început să fie investigat când eu eram procuror- șef serviciu la DIICOT. Nu am avut legătura cu dosarul Alro, nu am știut că Elena Udrea are legătură cu acel dosar.  Când eu am plecat la Ministerul Justiției, în 2009, dosarul ALRO era în lucru și era coordonat în totalitate de procurorul-șef adjunct al DIICOT, doamna Ciurea, când m-am întors, dosarul Alro era închis. Dacă, după ce m-am întors, aș fi aflat informații, aș fi procedat după cum v-am explicat și aș fi stat deoparte de dosar. Chiar nu sunt un follower în această viață”.

Despre arestare:

“Au fost 2 sau 3 mașini, nu-mi mai amintesc exact, parcă 3. (…)Se auzea prin stație: <<trageți pe dreapta!>>, niște domni au sărit pe mașina mea fluturând o hârtie și strigând <<Direcția Națională Anticorupție!>>”.

“Am intrat din acel moment într-o stare de amorțeală, în care m-am gândit că nu mi se întâmplă mie, și am rămas în starea asta până în aprilie (când a fost eliberată din penitenciar – n.r.)”.

“M-am simțit ca în anii ‘50, bunicul meu a murit la Gherla și îmi pare rău că mama a trebuit să mă viziteze acolo. Pentru mine, asocierea cu pușcăria e un lucru foarte rău”.

“Am văzut cum mi-au ridicat soțul la 5 dimineața când eu eram în arest preventiv. Am văzut cum au dispărut prietenii din jurul meu numai pentru că mi-au urat la mulți ani”.

“Mi-au băgat avocata în arest. A îndrăznit să dea o declarație despre mine și pentru asta a fost băgată în arest. Mi-a părut și rău că a vorbit. Bine că sora mea era în concediu prenatal, că cine știe ce i se întâmpla”.

 Despre proces și dosarul “ANRP”:

“Nu vi se pare ciudat că toți cei care au făcut parte din comisia ANRP au fost arestați? Chiar toți au avut interese chiar dacă aveau orientări diferite și au acționat la comun?”

“Chiar credeți că cineva ar da zeci de milioane de euro ca să devină șef al DIICOT, să aibă un salariu de 2.000 de euro și să muncească 16 ore pe zi?”

„Nu mă interesa soțul doamnei Udrea, nu am o pasiune pentru soțul doamnei. Eu am crezut că pot ține lumile să nu se atingă, constat că nu a fost așa. Dacă ar fi să mă întorc în timp, aș accepta o propunere să consiliez, afară, politic, pe cineva – am avut o astfel de propunere – și mi-aș păstra relația de prietenie. (…)Am văzut lucruri pe care altii nu le vad în persoana respectivă”.

“Începând cu noiembrie 2014, presei i s-a prezentat un dosar Cocoș – Stelu – Alina Bica, când eu am devenit mama ANRP-ului. A fost un singur dosar cu Cocos și Stelu care au beneficiat de drepturi litigioase în tot mandatul meu la ANRP”.

Eu am dat dispoziții să se facă investigații la ANRP. Este semnătura mea acolo. Credeți că eu mă investigam singură?”

„Nu am avut puterea să-mi citesc rechizitoriile și dosarele, dar pe domnul Mihailescu (principalul denunțător al său, care și-a retras însă denunțul în fața instanței – n.r.) l-am asteptat la audiere, mi-am pierdut 3 nopți din viață, cu calmante, făcând 50 de întrebări ca să arăt că omul ăsta minte. Și am văzut că nu pune mâna pe Biblie”.

„În toate dosarele ANRP NU s-au făcut expertize”.

Despre infracțiunea de abuz în serviciu în noile coduri:

“Am fost desemnată să susțin aceste coduri în Parlament. Le-am citit, le-am studiat, mi le-am însușit. Până în mai 2013, când s-a produs o schimbare de optică la un anumit Parchet, însemnă că îndeplinești ceva prin încălcarea legii”.

“Am văzut foarte multe excepții în ultima perioadă. (…)Am văzut o doamna care a primit foarte multe aplauze la un spectacol și apoi a ajuns primar”.

Despre cazul “Berbeceanu”:

„L-am cunoscut pe domnul Berbeceanu abia în 2013. Nu știam nimic de el până atunci. (…)A fost o situatie decisională pe care mi-o asum. Mai precis, am trimis un supracontrol care să verifice ce e acolo. La întoarcere, acesta s-a exprimat : „Aș fi declanșat momentul operativ și pentru mai puține probe.” Din acel moment eu m-am retras și l-am lăsat pe procuror să-și facă dosarul. Eu nu am avut nimic personal cu domnul Berbeceanu, nu am avut un război cu domnul Berbeceanu, nu îl cunoșteam și nu reprezenta o miză pentru mine”.

Despre relația cu Florian Coldea:

„Am avut o relație instituțională foarte proastă cu generalul Coldea, deși termenul de foarte proastă nu e suficient de cuprinzător. (…) A fost defectuoasă”.

R.D.