21.1 C
București
luni, 7 octombrie 2024 - 16:44
No menu items!

Alimentele au ajuns la cel mai ridicat preț din ultimele luni. Românii au ajuns să cumpere pe datorie

spot_img

Mâncarea este tot mai scumpă, atrage atenţia Organizaţia Naţiunilor Unite. Indicele global al preţurilor produselor alimentare a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni. La nivel global, cel mai mult s-au scumpit cerealele, uleiurile vegetale, lactatele, carnea şi zahărul. Scumpirile se resimt din plin și în România, unde cel mai mult a crescut preţul la cartofi și zahăr.

Impactul scumpirii alimentelor este vizibil în coșurile de cumpărături care devin tot mai goale. Multe persoane, chiar și cele cu venituri medii, se confruntă cu dificultăți în a-și asigura necesarul zilnic de alimente.

Spre exemplu, un pensionar, care are o pensie de 2.800 de lei din care trăieşte împreună cu soţia, spune se bazează uneori pe magazinele de cartier, care oferă produse „pe datorie” pentru a face față scumpirilor, arată Antena 3 CNN.

În România, au fost alimente care au înregistrat scumpiri şi de aproape 20 la sută de la o lună la alta.

Legumele s-au scumpit cu 14%,  zahărul costă cu 6 la sută mai mult faţă de anul trecut, iar carnea de vită cu 5 procente. Laptele s-a scumpit cu 4 la sută.

Legumele şi fructele româneşti sunt mai scumpe şi din cauza secetei, dar şi a inundaţiilor din sudul ţării.

Mâncarea s-a scumpit de altfel peste tot în lume. Semnalul de alarmă este tras chiar de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni. La nivel global, cel mai mult s-a scumpit zahărul, cu peste 10 la sută. Cerealele au preţuri cu 3 la sută mai mari, iar lactatele cu aproape 4 la sută.

                                                                                                              Adina Bucur