3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 2:14
No menu items!

Alimentarea cu energie termică în București, în pericol din cauza datoriilor. Sindicaliștii Termoenergetica, apel către Guvern

spot_img

Bucureștenii s-ar putea trezi la iarnă fără căldură și apă caldă. Sindicatul Profesional Termoficare București a trimis recent o scrisoare deschisă către Guvernul României, dar și către Primăria Capitalei, prin care atrage atenția că, din cauza datoriilor, Termoenergetica ar putea intra în insolvență.

Sindicatul Profesional Termoficare București a scris Guvernului, precum și primarului general Nicușor Dan, că la data de 1 septembrie 2023, în pragul noului sezon de iarnă, datoriile acumulate de Termoenergetica către ELCEN vor trece de 1 miliard de lei, ca și deficitul de cash-flow.

În scrisoarea din 2 august, sindicaliștii spun că situația financiară „deosebit de gravă”, respectiv acumularea de datorii, poate conduce la intrarea în insolvență a Termoenergetica (CMTEB S.A.) și poate pune „în pericol asigurarea contituității serviciului public de alimentare cu energie termică în municipiul București, cu consecințe dezastruoase pentru beneficiarii acestui serviciu public”, printre care enumeră: peste 500.000 de apartamente, numeroase școli, grădinițe, creșe, spitale, baze sportive și instituții publice, scrie g4media.ro.

„Sindicatul Profesional Termoficare București – atrage atenția asupra situației financiare critice în care se află în acest moment Compania Municipală Termoenergetica – CMTEB, fiind în imposibilitatea de a-și achita datoriile certe, lichide și exigibile.

În data de 2.08.2023, datoria CMTEB către furnizorii de energie termică se ridică la suma de 986.356.578 lei (inclusiv TVA), existând pericolul de a nu putea asigura continuitatea furnizării serviciului public de alimentare cu energie termică în București, în viitorul apropiat!

Cauza acestei situații financiare se găsește în necunoașterea de către CGMB, autoritate publică tutelară în subordinea căreia se află CMTEB SA, a pierderilor induse de prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică (…). La aceasta se adaugă plata cu întârziere de către Primăria Municipiului București a sumelor datorate CMTEB SA pe anii 2021-2022, cu titlu de compensare pentru diferența de preț pentru producerea, transportul, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației.

Din cauza acestor întârzieri, s-a creat un decalaj foarte mare între data scadenței creanței CMTEB SA și data efectuării plății efective către furnizorii de energie termică.

Alte cauze care au condus la actuala situație financiară critică a CMTEB au la bază neimplicarea și pasivitatea Primăriei Municipiului București și a CGMB.

Considerăm că suntem în al 12-lea ceas, în care Termoenergetica mai poate fi salvată, iar serviciul public de alimentare cu energie termică mai poate fi menținut în viață

O nouă insolvență a operatorului delegat al serviciului public de termoficare după cea a RADET, urmată de faliment, va avea efecte catastrofale asupra încrederii bucureștenilor în sistemul de termoficare, ducând la un val de deconectări și debranșări de la sistemul centralizat  de termoficare care ar intra în colaps.

Mai mult, absorbția fondurilor europene nerambursabile pentru modernizarea întregului sistem de termoficare poate fi pusă în pericol”, se arată în scrisoarea Sindicatul Profesional Termificare București.

Cu scrisoarea sindicatului pe masă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja – responsabil de activitatea ELCEN aflată în subordinea ministerului – a trimis o informare întregului Guvern, în care anunță că Bucureștiul este amenințat cu sistarea alimentării cu energie termică.

Ministrul Energiei informează în răspunsul din 8 august că „intrarea în incapacitate de plată a celor doi operatori economici ce deservesc un serviciu public deosebit de important, de interes economic general – alimentarea cu energie termică la nivelul Municipiului București – ar conduce la imposibilitatea prestării acestui serviciu.”. Informația a fost transmisă către prim-ministrul Marcel Ciolacu, miniștrii Dezvoltării și Finanțelor, Ioan Boloș și Adrian Veștea, precum și către primarul general Nicușor Dan.

Potrivit ultimului document, Sebastian Burduja nu identifică o soluție, ci cere primarului general Nicușor Dan să vină la discuții cu Ministerul Energiei, Termoenergetica și ELCEN, pentru a găsi „soluțiile legale care se impun care să conducă la achitarea datoriilor înregistrate de Termoenergetica către ELCEN” și pentru a împiedica insolvența primului operator și falimentul celui de al doilea. Cu toate acestea, potrivit lui Burduja, primarul Nicușor Dan nu i-a răspuns, deși are responsabilități de organizare, coordonare, monitorizare și control asupra serviciului public de alimentare cu energie termică, mai arată sursa citată.

„Termoenergetica informa că situația conduce la riscul iminent de intrare a companiei în procedură de insolvență, cu perspectivă reală de a repeta scenariul deja cunoscut privind pierderile acumulate de RADET, aflată în faliment.

Ambele societăți, ELCEN și Termoenergetica prezintă cash-flow pe trend negativ, subliniind că activitatea desfășurată este perturbată grav de lipsa de lichidități. Intrarea în incapacitate de plată a celor doi operatori economici ce deservesc un serviciu public deosebit de important, de interes economic general – alimentarea cu energie termică la nivelul Municipiului București – ar conduce la imposibilitatea prestării acestui serviciu.

Ținând cont de aspectele semnalate de Compania Termoenergetica și Electrocentrale – ELCEN prin adresele transmise, precum și luând în considerare semnalul de alarmă transmis de Sindicatul Profesional Termoficare București, cu privire la pericolul sistării furnizării serviciul public de alimentare cu energie termică în viitorul apropiat, ca urmare a nerecunoașterii de către Consiliul General al Municipiului București a pierderilor induse de prestarea acestui serviciu, Ministerul Energiei depune toate eforturile pentru identificarea soluțiilor optime de asigurare a energiei termice a Municipiului București în sezonul de termoficare 2023-2024.

În acest sens, Ministerul Energiei a transmis Primarului general adresa din 18 iulie în care i-a fost adresată rugămintea de a-și exprima acordul de a participa alături de Termoenergetica și ELCEN la o întâlnire de lucru.

Ministerul Energiei va întreprinde toate demersurile pe lângă primarul general, dat fiind responsabilitățile acestuia ce privesc organizarea, coordonarea, monitorizarea și controlul serviciului public de alimentare cu energie termică pentru a identifica, împreună cu Termoenergetica și ELCEN, soluțiile legale care se impun care să conducă la achitarea datoriilor înregistrate de Termoenergetica către ELCEN”, se precizează în adresa semnată de ministrul Burduja.

                                                                                                                Adina Silav