1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:23
No menu items!

Alimentaţia nesănătoasă şi riscurile ei

spot_img

Alimentaţia nesănătoasă şi riscurile ei

Alimentaţia dezechilibrată este principala cauză a bolilor grave care apar în prezent, 14 milioane de decese fiind cauzate anual, la nivel global, de o alimentaţie incorectă şi dezechilibrată, potrivit celor mai recente date oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

O alimentaţie de tip fast-food asociată cu un consum ridicat de băuturi carbogazoase nu este tocmai ideală pentru sănătatea organismului, cu atât mai mult cu cât se recurge zilnic la acest regim. Dar, o alimentaţie nesănătoasă înseamnă şi consumul exagerat de dulciuri sau produse de panificaţie care au la bază făină albă rafinată.

Iata câteva boli declanșate de alimentația dezechilibrată:

1 Malnutriția: este cauzată fie de subalimentație, fie de supraalimentațieți și indică deficitul de energie, proteine si microelemente (vitamina A, iod, fier). Această tulburare poate cauza riscuri grave pentru sănătate incluzând scăderea sistemului imunitar, insuficiența renală, atac de cord și chiar deces.

2 Infecții ale rinichilor: deficitul de vitamine, deshidratarea și scăderea tensiunii arteriale cresc riscul de a suferi de anumite infecții la rinichi și chiar de insuficiența renală.

3 Osteoporoza: oasele sunt formate în mare parte din calciu, de aceea prezența acestui mineral în organism este absolut necesară. O dietă necorespunzătoare privează organismul de prezența calciului și conduce ulterior la apariția unor complicații, de genul fracturilor osoase.

4 Echimoze cutanate: O deficiență de vitamine din organism va scădea capacitatea organismului de a se apăra, cât și tensiunea arterială sau numărul de tromobocite, favorizând învinețirea pielii și mărind perioada de vindecare a rănilor.

5 Probleme dentare: decalcifierea dintilor, eroziunea smalțului și apariția cariilor.

6 Insuficiența hepatica: ficatul poate fi suprasolicitat în cazul unei alimentații greoaie. Lipsa meselor regulate și o alimentație bogată în produse grase și aditivi forțează ficatul să-și facă rezerve, constituite adesea din grăsimi.

7 Afectiuni cardiovasculare: asocierea dintre mai multe tulburări precum malnutriția, deshidratarea, scăderea tensiunii arteriale, dezechilibre electrolitice și dezechilibre horomonale poate provoca probleme serioase inimii.

8 Atrofierea musculară: dupa vârsta de 30 de ani, musculatura corpului suferă modificări și începe să se atrofieze. Un regim alimentar lipsit de proteine va obosi organismul și va stimula pierderea masei musculare.

9 Depresie: schimbările frecvente de dispoziție sau depresia pot fi cauzate de factori fiziologici asociați tulburărilor alimentare, cum sunt: dereglările hormonale, carențele vitaminice, malnutriția sau deshidratarea. Introducerea proteinelor în alimentație, deoarece acestea cresc nivelul de triptofan, un aminoacid care se tranformă în serotonină și amplifică starea de bună dispoziție.

10 Oboseala: senzațiile de slăbiciune și lipsa de energie pot fi produse de o alimentație precară. Excesul de alimente de tip fast-food, bogate în grăsimi, și lipsa lichidelor din organism îngreunează digestia și favorizează instalarea oboselii.

R.M.