Senatul SNSPA a aprobat, marți, suspendarea profesorului Alfred Bulai din toate funcțiile pe care le ocupă, a anunțat facultatea într-un comunicat de presă. SNSPA mai precizează că „nu a existat niciodată o plângere la adresa lui Alfred Bulai” și îi îndeamnă pe cei care afirmă că „se știa” despre acuzațiile care îi sunt aduse acestuia să se adreseze instituțiilor statului.
„Nu a existat niciodată o plângere la adresa lui Alfred Bulai, depusă la Decanatul Facultății de Științe Politice, la Comisia de Etică a SNSPA sau la alte instanțe din interiorul SNSPA”, se mai arată în comunicatul facultății.
„Îi rugăm pe cei care susțin că «se ştia» să se adreseze instituțional către SNSPA sau către orice altă instituție a Statului Român (poliție, procuratură etc.), pentru a clarifica acest aspect, în «cazul Bulai» sau orice alt posibil caz”, precizează comunicatul.
SNSPA mai arată că luni a avut loc „o discuție preliminară cu reprezentanții organelor de anchetă, în legătură cu declanșarea unei anchete penale”. „Pe măsură ce se vor aduna mai multe informații, la nivelul SNSPA, acestea vor fi transmise şi Poliției”, mai precizează sursa citată.
Redăm în continuare comunicatul SNSPA:
În privința informațiilor apărute luni, 29 iulie 2024, în spațiul public, facem următoarele precizări:
- Nu a existat niciodată o plângere la adresa lui Alfred Bulai, depusă la Decanatul Facultății de Științe Politice, la Comisia de Etică a SNSPA sau la alte instanțe din interiorul SNSPA.
- Rectorul SNSPA a solicitat Facultății de Științe Politice, la nivelul căreia profesorul Bulai și-a desfășurat activitatea, să ofere Comisiei de Etică toate informațiile disponibile, pentru o transparență totală asupra acestui caz.
- Îi rugăm pe cei care susțin că “se ştia” să se adreseze instituțional către SNSPA sau către orice altă instituție a Statului Român (poliție, procuratură etc.), pentru a clarifica acest aspect, în “cazul Bulai” sau orice alt posibil caz.
- SNSPA a avut ieri, 29 iulie 2024, o discuție preliminară cu reprezentanții organelor de anchetă, în legătură cu declanșarea unei anchete penale. Pe măsură ce se vor aduna mai multe informații, la nivelul SNSPA, acestea vor fi transmise şi Poliției.
- În legătură cu cererea de pensionare depusă ieri, 29 iulie 2024, de Alfred Bulai, sunt necesare două mențiuni:
- pensionarea este un act unilateral al angajatului și nu trebuie „aprobată” de instituția angajatoare. Decizia de pensionare este emisă de Casa de Pensii, nu de către angajator. Prin urmare, SNSPA va lua act de decizia angajatului de a înceta contractul individual de muncă, începând cu 1 octombrie 2024;
- încetarea contractului de muncă, în urma pensionării, nu va bloca sau suspenda activitatea Comisiei de Etică a SNSPA. Comisia va derula procedurile legale, chiar și pe timpul verii, cu sau fără participarea persoanei reclamate. Este important nu numai să stabilim faptele și să aplicăm sancțiunile legale, dar și să înțelegem de ce nu au existat, în toți acești ani, plângeri formale, în conformitate cu procedurile și legislația existente.
R. Dan