2.3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 2:04
No menu items!

Alezandru Rafila spune în ce condiții am putea scăpa de epidemia COVID, în câteva săptămâni

spot_img

Președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentant al țării noastre la Organizația Mondială a Sănătății, profesorul Alexandru Rafila, ne spune cum putem ajunge la finalul acestei pandemii de coronavirus.

Șeful Societății Naționale de Microbiologie spune că cel mai important este ca indicele de transmisie să se mențină scăzut sub 1%. Mai mult, Rafila avertizează. Dacă masca de protecţie este purtată de 90% dintre persoane, circulaţia virusului, în câteva săptămâni, se opreşte.

„Trebuie să menținem acest indice sub 1 sau să se nu depășească în mod obișnuit, pentru că, atunci numărul de cazuri va scădea și putem discuta despre închiderea acestei epidemii.

Ca să poți să ai astfel de perspective, trebuie ca indicele de transmisibilite să fie la valori mai mici, 0,6-0,7, astfel încât să speri că într-un interval poți să discuți despre eliminarea transmiterii într-o țară”, a spus Rafila la Digi24.

Referitor la măsurile de relaxare propuse pentru perioada imediat următoare datei de 15 mai, Rafila și-a exprimat convingerea că aceste măsuri vor mai suferi modificări până la adoptare.

„Nu există măsuri perfecte care să evite orice posibilitate de transmitere a infecției, așa cum nu există siguranță pentru orice activitate umană.

Al treilea element era legat de modul de respectare a măsurilor. Sunt studii care arată că dacă masca de protecție e utilizată de 90% dintre persoane, circulaia virusului, în câteva săptămâni se oprește.

Dacă 80% respectă sau utilizează corect masca, lucrurile staționează și dacă mai puțin de 80% o utilizează corect, numărul crește”, anunță Rafila.

În legătură cu redeschiderea bisericilor, Rafila a apreciat că nu vor fi probleme, mai ales dacă lumea va respecta distanța între cei care participă. „În ceea ce privește mijloacele de transport, sunt destul de reținut.

Una e să recomanzi, și alta să poți să pui la dispoziție suficiente mijloace de transport, cu o suficientă frecvență, care să permită aplicarea acestor măsuri. În ceea ce privește transportul, o să fie unul dintre elementele cele mai sensibile în implementare măsurilor recomandate”, a încheiat profesorul.