-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:58
No menu items!

Alexandru Rafila vrea să schimbe și denumirea de „certificat verde”

spot_img

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vrea să schimbe denumirea certificatului verde, odată cu adoptarea proiectului de lege din Parlament. El susține că doar în privința personalului medical și a unor categorii esențiale s-ar putea impune obligativitatea certificatului la locul de muncă.

„Aș vrea să schimbăm această denumire de certificat verde, e și rugămintea Comisiei Europene, pentru că cerrtificatul verde este destinat călătoriei în spațiul european”, a declarat Alexandru Rafila, la finalul discuțiilor pe care le-a avut, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, cu reprezentanții cultelor religioase.

„În acest moment a fost o solicitarea reprezentanților cultelor ca cetățenii să poată beneficia de această libertate de a participa la slujbe fără să se impună obligativitatea certificatului verde. Este un proiect care este în dezabatere și sperăm că într-un timp cât se poate de rezonabil să ajungem la o concluzie și până la sfârșitul anului să putem avea această lege a certificatului care se va înscrie în parametrii reali a ceea ce înseamnă incidența bolii, oamenii care au trecut prin boala, care beneficiază de teste”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Referitor la discuțiile privind impunearea certificatului în incinta bisericilor, ministrul consideră că „libertatea religioasă trebuie respectată”, dar și serviciile religioase, biserica, trebuie să țină cont de anumite măsuri de restricționare a accesului persoanelor nevaccinate: „Nu putem discuta despre accesul persoanelor nevaccinate doar în magazinele alimentare, de strictă necesitate, și serviciile religioase să nu țină cont de aceste lucruri”, a mai spus Rafila.

În privința proiectului de lege privind obligativitatea certificatului la locul de muncă, ministrul Sănătății a mai subliniat că în anumite condiții, acesta poate fi impus personalului medical sau unor categorii esențiale, și mai puțin altor categorii sociale.

„Nu stiu dacă se descurajează vaccinarea. Nu trebuie sa fim ipocriți și să spunem că introducem un certificat COVID care e un instrument de protejare a sănătății publice, și în spatele acestui instrument să există un mecanism care să inducă un soi de obligativitate a vaccinarii. Trebuie să fim corecț, cinstiți cu populatia dacă vrem să avem sprijin și încredere în ceea facem și ceea ce spunem”, a mai spus ministrul Sănătății.

M. Nedelcu