Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a făcut o radiografie a situației pandemice din țara noastră și a ajuns la concluzia că numărul mare de decese înregistrat în țara noastră, de aproape 60.000 de persoane, se datorează deficiențelor din sistemul sanitar.
Rafila crede că principala cauză a fost întârzierea unui diagnostic, accentuat și de faptul că oamenii au avut dificultăți în a se prezenta la spital.
„Ne-am dat seama că unul dintre principalele elemente care au dus la înregistrarea unui număr mare de victime a fost întârzierea diagnosticului, dificultatea oamenilor de a se prezenta într-un loc unde să aibă acces la servicii medicale, unde să beneficieze de investigaţii, să beneficieze de tratament la timp, pentru că tratamentul administrat la timp este esenţial. Dacă administrezi tratamentul prea târziu, mă refer la cel antiviral, atunci practic este foarte greu de revenit la o situaţie de normalitate pentru categoriile de pacienți vulnerabili pentru că boala este foarte avansată”, a declarat ministrul Sănătății, vineri, într-o conferință de presă.
Ministrul a prezentat și soluțiile identificate până acum pentru schimbarea situației, una dintre acestea fiind testarea masivă.
„Primul gând a fost să creștem accesul la testare. Cel mai apropiat furnizor de servicii medicale de fiecare dintre noi este medicul de familie. Am avut întâlniri repetate cu organizaţiile profesionale ale medicilor de familie, ulterior, şi cu cei din Colegiul Medicilor din România, şi am găsită această soluţie în care fiecare persoană care are simptomatologie sau este contact direct cu o persoană care a fost infectată să aibă acces imediat la testare, la medicul de familie, iar Casa de Asigurări de Sănătate plăteşte o sumă fixă pentru acest serviciu. Până să luăm noi decizia, s-au mai făcut testări sporadice la medicii de familie, dar din banii medicului de familie. Nimeni nu deconta acest serviciu”, a mai spus Alexandru Rafila.
Nu în ultimul rând, Rafila a amintit înființarea centrelor de evaluare, unde persoanele depistate pozitiv pot primi medicamente antivirale, chiar dacă nu au trimitere de la medicul de familie, iar dacă medicii de aici constată, în urma radiografiilor și analizelor, ca se impune internarea în spital, abia atunci este trimisă la o unitate spitalicească persoana respectivă.
M. Nedelcu