3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 13:39
No menu items!

Alexandru Rafila: „Există o rețea de spitale în România care duc greul în sistemul de sanătate”

spot_img

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a vorbit marți despre importanța unei rețele naționale de centre de expertiza pentru pacienți cu probleme rare de sănătate și cardiomiopatie, în cadrul conferinței ”Pompează Viața #CardiomiopatiaContează”, organizată de trustul DC News, în colaborare cu Societatea Română de Cardiologie și Fundația Română a Inimii. 

„Există multe nevoi specifice cardiomiopatiilor. Sunt boli complexe cu investigații complicate, iar nevoia de a face o rețea națională de centre de expertiză care pot adresa problemele acestor pacienti, cât și a altora cu probleme rare, este absolut necesară. E nevoie de două directii clare, anume ordinul de formare al personalului și noi unități care au centre de expertiza pentru boli rare, a abordat această temă în cadrul conferintei Alexandru Rafila.

„Discutia pe care am avut-o cu domnul prim-ministru în acest sens a fost foarte clară. Există o rețea de spitale în România care duc greul în sistemul de sanătate, nu numai numărul, dar și complexitate cazurilor pe care le rezolvă sunt foarte diferite, și atunci toate elementele care duc la furnizarea acestor servicii trebuie abordate.

Primul dintre ele este finanțarea, care va fi diferențiată pentru aceste unități sanitare, dar lucrăm la niște criterii ca să putem include unitătile. In general sunt spitalele importante din centrele universitare, dar nu numai, sunt și spitale județene care ar putea să facă parte din aceast rețea.

Normativul de personal, în mod evident, trebuie să fie diferit între spitalele care sunt incluse în categoria celor care furnizează aceste servicii complexe, față de celelalte spitale.

Sigur, lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte, dar eu vă spun în cunoștință de cauză chestiuni pe care le-am trăit, de exemplu, în pandemie. Eu lucrez la Institutul Matei Balș, iar noi aveam sporuri mai mici decât spitalul din Ploiești. Ei ne trimiteau toate cazurile complicate, noi fiind în subordinea Ministerului Sănătății, aveam un spor limitat. Ei erau la Consiliul Județean, nu aveau aceeasi problemă. Bun, e si normal sã fie asa pentru că expertiza medicală în institute, în spitale de urgență din centrele universitare este mai mare dacă ne uităm și la numärul de specialiști care lucrează în aceste locuri.

Dacă facem o radiografie vedem că în Bucuresti, de exemplu, avem 800 de medici la 100.000 de locuitori, iar în alte județe avem 130″, a declarat Alexandru Rafila.

 

Amalia Capră