-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:55
No menu items!

Alexandru Rafila: „Cei peste 85 de ani nu ar trebui vaccinați”. Care este motivul

spot_img

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a adus, marți seară, în emisiunea Sinteza Zilei, realizată de Mihai Gâdea la Antena 3, clarificări asupra efectelor vaccinurilor anti-COVID administrate acum în România. 

Amintind de situația anchetelor desfășurate în Norvegia, după moartea mai multor persoane în urma vaccinului, Mihai Gâdea l-a întrebat pe profesorul Alexandru Rafila dacă persoanele fragile, trecute de 85 de ani și cu afecțiuni medicale grave, se pot vaccina. Acesta și-a exprimat o opinie personală și a apreciat că trebuie să existe o rezervă în a administra vaccinul acestei categorii.

„Eu pot să va spun o concluzie personală în acest moment. Atât timp cât nu avem o concluzie clară a autorităților norvegiene nu are rost să ne pronunțăm.

Dar, probabil că este legată de beneficiul și riscurile vaccinării. O persoană foarte în vârstă, care are o stare de sănătate fragilă datorită unor afecțiuni care fac să aibă o durată previzibilă a vieții scurtă, nu ar trebui probabil vaccinați.
 
Pentru că orice vaccin dă o reacție minimală la o persoană cu o stare de sănătate aparent corespunzătoare. La o persoană care este extrem de fragilă,(…) probabil că vaccinul nu este indicat, pentru că speranța de viață este foarte limitată și administrarea vaccinului nu îi aduce nici beneficiu și există și un risc. La o astfel de persoană trebuie să existe o rezervă în administrarea acestui vaccin”, a spus dr. Alexandru Rafila.
 
„Nu un om de 85 de ani care are o stare de sănătate bună. Pentru că există mulți și îi cunoaștem și noi, ei sunt beneficiarii vaccinării. Dar dacă el are o boală, eventual într-un stadiu terminal, cu o speranța de viață foarte redusă, atunci probabil că pe aceste persoane nu are rost să le vaccinezi, pentru că nu au niciun fel de beneficiu”, a mai explicat medicul.