5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:26
No menu items!

Alerte meteo în toată țara! Duminică este solstițiul și eclipsă de soare

spot_img

Populația a fost avertizată, duminică, prin intermediul sistemului Ro-Alert, despre iminența unor fenomene meteorologice extreme. Avertizarea meteo se referă la instabilitate atmosferică temporar accentuată, începând cu ora 10:00, când intră în vigoare o avertizare de tip Cod galben de averse, grindină şi vijelii pentru întreaga ţară. Avertizarea, care priveşte toată ţara, este valabilă până marţi, 23 iunie, ora 10:00.

„În intervalul menţionat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi pe arii restrânse 40…60 l/mp”, spun meteorologii de la ANM.

Gradul de instabilitate atmosferică se va menţine accentuat în cea mai mare parte a ţării şi în prima jumătate a săptămânii viitoare.

În contextul avertizării de meteorologi, eclipsa de Soare cu o durată de 45 de minute, anunțată pentru duminică, va fi foarte puțin probabil vizibilă. Aceasta ar fi putut fi observată doar în faza ei parţială, mai ales în sud-estul ţării. Eclipsa începe în jurul orei 8.10 şi atinge punctul maxim la 8.30. Duminică este solstițiul de vară.

Gradul în care Soarele va fi acoperit de către Lună va fi diferit în funcţie de locul din care este observat fenomenul, fiind mai mare în sud-estul ţării şi mai scăzut în nord-vest. Cel mai intens grad este prevăzut pentru Constanţa (6,4%), Brăila (4,8%), Galaţi (4,6%) şi Bucureşti (4,6%).

Evenimentul astronomic se supapune solstițiului de vară 2020, când din punct de vedere astronomic începe anotimpul vara. Este cea mai lungă zi din an, adică este ziua în care ne bucurăm cel mai mult timp de Soare pe parcursul unei zile.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei iluminate de Soare începe să scadă, iar cea a nopţii să crească, timp de şase luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers, potrivit www.astro-urseanu.ro.