4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:32
No menu items!

Alertă: Un virus transmis de căpușe se răspândește îngrijorător în Europa. Simptomele, asemănătoare gripei

spot_img

Căpuşele sunt din ce în ce mai periculoase. Un virus transmis prin intermediul lor, descoperit recent, se răspândește în Europa.

La şase ani de la descoperirea sa în China, virusul Alongshan (ALSV), purtat de căpuşe ,s-a răspândit în mare parte din Europa, potrivit unor experţi germani, relatează Agerpres, citând DPA.

Virusul, care nu a fost legat de nicio boală gravă la oameni, a fost găsit în căpuşe în Finlanda, Franţa, Rusia, Elveţia şi acum în Germania, a confirmat Centrul pentru medicina de călătorie (CRM) din Dusseldorf.

Cercetători de la Universitatea de Medicină Veterinară (TIHO) din Hanovra, oraş din nordul Germaniei, au găsit dovezi ale transmiterii ALSV prin intermediul căpuşelor la animale sălbatice, cum ar fi căprioarele, în landul Saxonia Inferioară din nord-vestul Germaniei.

Cum sunt oamenii infectați?

Spre deosebire de Ebola sau Marburg, infecția apare prin mușcătura căpușei Hyalomma – o căpușă ixodidă care are o înveliș tare – sau prin contactul direct cu mamifere infectate (în principal animale) sau cu țesuturile și fluidele corporale contaminate ale acestora.  Persoanele cu un risc mai mare sunt soldații, fermierii, lucrătorii forestieri, ciobanii, măcelarii, lucrătorii de la abator și medicii veterinari. Mamiferele infectate pot fi asimptomatice și pot transmite virusul în această perioadă la căpușe sau la alte mamifere. Transmiterea de la om la om poate avea loc și prin contactul apropiat cu sângele, organele sau alte fluide corporale ale persoanelor infectate. Adunările religioase pot servi și ca mijloace de transmitere, potrivit Infectioncontrol.tips.

În urma infecției printr-o mușcătură de căpușă, perioada de incubație este de aproximativ 1 până la 3 zile, cu maximum 9 zile. Simptomele includ un debut brusc de febră, mialgie, dureri de gât și rigiditate, dureri de spate, dureri de cap, dureri de ochi și fotofobie (sensibilitate la lumină). Alte simptome pot include greață, vărsături, diaree, dureri abdominale, confuzie și depresie. Pe măsură ce infecția progresează, semnele clinice includ tahicardie, limfadenopatie, hepatită și o erupție petehială. Pacienții grav bolnavi pot prezenta insuficiență renală, hepatică și pulmonară. Rata mortalității este de aproximativ 30%. Îngrijirea de susținere este metoda principală de tratament care include echilibrul fluidelor și suport hemodinamic. Studiile au arătat sensibilitatea virusului la medicamentul antiviral ribavirină.

D.Constantin