2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:21
No menu items!

Alertă în UE: ouă contaminate cu insecticid, în mai multe țări. Ce spun autoritățile române

spot_img

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, luni, că nu sunt informaţii potrivit cărora pe piaţa din România au intrat ouă contaminate cu insecticid. Precizările au fost făcute în contextul în care în mai multe state din UE au fost descoperite produse contaminate.

„Prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, nu a fost transmisă nicio notificare oficială în acest sens şi nu există nicio informaţie care să arate că produsele afectate au intrat pe piaţa din România. Din datele pe care le deţinem, în România au fost autorizate de către Ministerul Sănătăţii, instituţia competentă pentru autorizarea produselor biocide, (prin Comisia Natională pentru Produse Biocide), un număr de 7 produse biocide pe baza de fipronil (substanţa activă). (…)ANSVSA monitorizează atent această situaţie şi, dacă se constată că produsele implicate (ouă) au fost distribuite în ţara noastră, va lua măsurile care se impun, în funcţie de situaţie”, au transmis luni reprezentanții ANSVSA.

Milioane de ouă din mai multe ţări europene au fost retrase din magazine din cauza contaminării cu fipronil, un insecticid toxic a cărui utilizare este interzisă în producţia de alimente, potrivit cotidianului britanic „The Guardian”, citat de Mediafax.

Testele efectuate au indicat un nivel crescut al insecticidului în unele ouă livrate de mai multe ferme olandeze. Astfel, state precum Germania, Olanda şi Belgia au ordonat retragerea a milioane de ouă de pe piaţă.

Aproximativ 180 de ferme olandeze şi-au suspendat temporar activitatea şi o anchetă penală a fost iniţiată în acest caz.

„Ouăle contaminate au fost depistate şi retrase de pe piaţă, iar situaţia este sub control”, a declarat Anna-Kaisa Itkonen, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Fipronil este o substanţă folosită în mod frecvent în produsele veterinare pentru a combate puricii, căpuşele sau păduchii, însă este interzisă utilizarea în cazul animalelor destinate pentru consum.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că această substanţă este foarte toxică, iar ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide şi rinichii.

R.D.