Oficialii din domeniul sănătății spun că probele de apă reziduală din New York City și din patru comitate adiacente au fost testate pozitiv pentru virusul care provoacă poliomielita.
Un singur caz a fost confirmat până acum în New York, în cazul unui bărbat nevaccinat din comitatul Rockland, infectat în iulie și care a suferit o paralizie. Acesta a fost primul caz poliomielită din SUA în aproape un deceniu, ultimul fiind identificat în 2013.
Oficialii se tem însă că detectarea virusului înseamnă că vor apărea și alte cazuri de boală. „În cazul poliomielitei, pur și simplu nu putem juca la noroc. Dacă nu sunteți vaccinați, riscul de boală paralitică este real”, a declarat comisarul pentru sănătate, dr. Mary Bassett, într-un comunicat.
Ea a adăugat că „pentru fiecare caz de poliomielită paralitică observat, pot exista sute de alte persoane infectate”.
Departamentul de Sănătate al statului New York a declarat că își propune să crească ratele de vaccinare de la media actuală de aproximativ 79% la peste 90% la nivelul întregului stat. Poliomielita este cauzată de un enterovirus numit poliovirus și afectează în special copiii.
Nu există tratament pentru poliomielită, dar poate fi prevenită prin vaccin. Virusul provoacă în general slăbiciune musculară și paralizie, iar în cele mai grave cazuri invaliditate permanentă și deces.
D.Constantin