Europol avertizează că certificate Covid-free false sunt vândute în toată Europa. Agenția UE spune că documentele care ajută la evitarea restricțiilor de călătorie sunt vândute în aeroporturi, gări și online, relatează The Guardian.
Escrocii produc și vând certificate care atestă în fals că vizitatorii altor țări nu sunt infectați cu coronavirus în aeroporturi, gări și online din întreaga Europă, în cel mai recent exemplu de infracțiuni legate de coronavirus, a declarat agenția UE de aplicare a legii.
„Atâta timp cât restricțiile de călătorie rămân în vigoare din cauza situației Covid-19, este foarte probabil ca producția și vânzările acestor certificate de test false să prevaleze”, a declarat luni Europol, agenția de cooperare și coordonare a poliției din bloc.
„Având în vedere mijloacele tehnologice disponibile pe scară largă, sub formă de imprimante de înaltă calitate și diferite programe software, fraudatorii sunt capabili să producă documente contrafăcute, falsificate sau falsuri de înaltă calitate … Statele membre ar trebui să fie vigilente.”
Omologul global al Europol, Interpol, a avertizat anterior asupra bandelor criminale care vând vaccinuri false împotriva coronavirusului – sau care le fură pe cele reale – și inundă piața cu măști de față contrafăcute, igienizante pentru mâini și alte produse medicale.
Un test recent PCR negativ este acum necesar pentru călătoriile în majoritatea țărilor. Au fost raportate cazuri de fals în Olanda, Franța, Spania și Marea Britanie, iar un bărbat a fost arestat pe aeroportul Luton în această lună, fiind suspectat de vânzarea de rezultate contrafăcute la teste Covid.
Șapte persoane cu vârste cuprinse între 29 și 52 de ani au fost, de asemenea, reținute în cel mai mare aeroport din Paris , Charles de Gaulle, în noiembrie și acuzate de fals, uz de fals și complicitate în fraudă după vânzarea certificatelor de test falsificate către călători cu prețuri cuprinse între 150 și 300 de euro.
Poliția a declarat că arestările au avut loc în cadrul unei anchete care a început după ce un pasager a verificat un zbor către Addis Abeba cu un document fals. Cei șapte riscă până la cinci ani de închisoare și o amendă maximă de 375.000 EUR dacă sunt condamnați.
În Spania, poliția națională a arestat luna trecută o femeie acuzată că a oferit certificate false online. Suspectul s-a angajat să trimită documentul completat cumpărătorului prin e-mail în termen de 24 de ore, promițând că au fost utilizate de mai multe ori și către diferite destinații fără probleme.
Ancheta a fost declanșată după ce șeful unui laborator medical din Madrid a declarat poliției că circulau certificate PCR negative „complet frauduloase, dar extrem de convingătoare”, care purtau numele laboratorului.
Ziarul Algemeen Dagblad a raportat că conturile WhatsApp și Snapchat din Olanda cu nume precum „Doctor în avion” și „Doctor digital” vindeau în mod obișnuit certificate false de test PCR, care purtau semnăturile falsificate ale unor medici adevărați, între 50 și 60 euro, comparativ cu 150 € pentru un test oficial.
Un avocat penal, Sander Janssen, a declarat ziarului că infracțiunea de fals este epdepsită cu închisoarea, dar cumpărătorii ar putea fi pedepsiți și pentru fraude – mai ales dacă ar fi infectați cu virusul și l-ar transmite altcuiva. „Dacă cineva moare, tentativa de omor ar putea fi o acuzație extrem de gravă- dar posibilă”, a spus el.